Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Arbeidsongeval melden bij arbeidsinspectie

Wat moet u doen wanneer er een bedrijfsongeval plaats vindt binnen uw organisatie? U moet dit melden bij de arbeidsinspectie. Het is zaak hier nauwkeurig te werk te gaan. Laat u goed informeren over wat u moet doen. Wolthers Jagersma letselschadeadvocaten ondersteunt u indien u dit wenst.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval is een ongeluk wat plaatsvindt wanneer werknemers werkzaamheden uitvoeren voor een werkgever. Dit geldt ook voor ingehuurde ZZP’ers die vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren.

Wat te doen bij een bedrijfsongeval

Een werkgever dient bij een zwaar ongeval melding te doen bij de arbeidsinspectie. We spreken van een zwaar ongeval wanneer er sprake is van blijvend letsel. Hierbij kunt u denken aan: amputatie, blindheid, chronische fysieke klachten, een burn-out of traumatische klachten. Bij ziekenhuisopname is inschakeling van de arbeidsinspectie verplicht. Wanneer een medewerker na een ongeval meteen weer naar huis mag, dan is het inschakelen van de arbeidsinspectie niet meteen verplicht. Er wordt dan vanuit gegaan dat er geen sprake is van zwaar letsel.

Wat als de werkgever geen melding maakt

De arbeidsinspectie tilt zwaar aan het niet melden van een bedrijfsongeval. Wanneer dit niet wordt gemeld kan dit in een later stadium tot hoge boetes leiden vanuit de arbeidsinspectie.

Wat doet de arbeidsinspectie

De arbeidsinspectie stelt een onafhankelijk onderzoek in naar het ongeval. Er wordt een analyse gemaakt van de situatie. Om tot een onafhankelijk oordeel te komen hoort de inspectie de verhalen van het slachtoffer, betrokkenen en getuigen aan. Een werkgever is verplicht aan een onderzoek mee te werken.

Afhankelijk van de bevindingen bij het onderzoek ongeval zal de werkgever wordt beboet. De werkgever is dan verplicht een boete te betalen voor de geconstateerde overtreding. Deze boete valt toe aan de staat. Heeft het slachtoffer daar dan niets aan? Gelukkig wel. De rapportage die arbeidsinspectie maakt (proces-verbaal/boeterapport) geeft een goede basis om te beoordelen of de werkgever aansprakelijk is voor de schade van de werknemer.

De kosten voor een letselschade advocaat

Veel slachtoffers zijn terughoudend met het benaderen of inschakelen van een letselschade-advocaat vanwege het kostenplaatje. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat deze kosten, net als de schade, in de praktijk doorgaans gewoon verhaalbaar zijn op de veroorzaker van het ongeval. In de wet is namelijk vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen kost de inzet van een letselschade-advocaat het slachtoffer dus niets, omdat deze kosten verhaald kunnen worden.

Advies

Wolthers Jagersma schade advocaten heeft de expertise in huis om u te begeleiden in dit proces. Voor een vrijblijvend eerste gesprek neemt u contact met ons op.

neem snel contact met ons op

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba