Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Bedrijfsongeval hoefsmid | Ongeluk met paarden

Wanneer een hoefsmid letselschade oploopt door een ongeval met de paarden is het de vraag of de hoefsmid de schade vergoed kan krijgen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de eigenaar van het paard aansprakelijk te stellen voor de schade?

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Het vak van hoefsmid

Het vak van hoefsmid brengt risico’s met zich mee. Het onberekenbare gedrag van paarden is een gevaarlijk element in het werk. Op elk moment kan een paard schrikken en gevaarlijk gedrag vertonen. Oorzaken van ongelukken met paarden zijn vaak:

U kunt zich voorstellen dat in bovenstaande gevallen ernstige letselschade kan ontstaan met soms blijvende invaliditeit tot gevolg. In onze praktijk kennen wij gevallen van schedelbasisfractuur en hersenletsel, arm- en beenletsel, heupletsel en rugletsel.

Een paard raakt los

Wolthers Jagersma kwam in aanraking met een hoefsmid die thuis zit met hersenletsel. Zijn verhaal is dat hij de hoeven van een hengst zou bekappen op een boerderij. Het was een jonge hengst dus er werden voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid van de omstanders te garanderen. Het paard werd verdoofd en goed vastgezet. Toch bleek het paard niet goed vast te staan. Op het moment dat de hoefsmid aan de slag ging, kwam het paard in beweging en probeerde uit te breken. De hoefsmid werd aan zijn hoofd geraakt en liep hersenletsel op.

Eigenaar van het paard

De eigenaar van het paard bracht als argument naar voren dat het bij het vak van hoefsmid hoort dat een paard onberekenbaar gedrag kan vertonen. Maar is dat ook daadwerkelijk zo?

Wat zegt het wetboek over aansprakelijkheid?

Juridisch bezien is de aansprakelijkheid voor dieren in de wet geregeld in artikel 6:179 BW. De bezitter of eigenaar van een dier is in beginsel aansprakelijk voor de door het dier aangerichte letselschade. Wanneer een dier door eigen energie schade aanbrengt aan een ander is de eigenaar aansprakelijk.

De hoefsmid als zelfstandig ondernemer

Wanneer een hoefsmid als zelfstandig ondernemer aan het werk is en te maken krijgt met letselschade is de noodzaak van ingrijpen des te groter. Dit betekent namelijk dat de inkomsten van de zelfstandig ondernemer meteen stil komen te liggen. Ingrijpen is noodzakelijk omdat een gezin geen inkomsten meer krijgt.

Het inzetten van een letselschadeadvocaat

De letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma zijn gespecialiseerd in het vinden van een juridisch passende oplossingen. Juist wanneer u als zelfstandig ondernemer te maken krijgt met letselschade is adequaat handelen essentieel. Een goede dossiervorming en het kennen van de juiste wegen zijn redenen waarom een goede letselschadeadvocaat u verder kan helpen.

De kosten voor een letselschade advocaat

Veel slachtoffers zijn terughoudend met het benaderen of inschakelen van een letselschade-advocaat vanwege het kostenplaatje. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat deze kosten, net als de schade, in de praktijk doorgaans gewoon verhaalbaar zijn op de veroorzaker van het ongeval. In de wet is namelijk vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen kost de inzet van een letselschade-advocaat het slachtoffer dus niets, omdat deze kosten verhaald kunnen worden.

Contact

Bent u in een dergelijke situatie terecht gekomen? Hebt u vragen? Neem nu vrijblijvend contact op met de letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma.

neem contact met ons op

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba