Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Letselschade na werken met gevaarlijke stoffen

Het werken met gevaarlijke stoffen kan leiden tot fysieke schade. Het punt met gevaarlijke stoffen is echter dat de schade niet meteen te ‘zien’ is. Vaak is dit een proces waar jaren over heen gaat. Dan ontstaan de klachten. Kan een werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de schade? Wolthers Jagersma adviseert u waar nodig.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Gevaarlijke stoffen

Werknemers kunnen in aanraking komen met stoffen als asbest of oplosmiddelen (zoals terpentine en wasbenzine). Blootstelling aan deze stoffen kan (zeker bij structureel gebruik) tot gezondheidsklachten leiden. Te denken valt aan klachten aan longen en luchtwegen. Astma of stoflongen. Vormen van kanker, zoals mesothelioom. Of aandoeningen aan het zenuwstelsel, OPS (orchano Psycho Syndroom, ook wel schildersziekte genoemd).

Werken met gevaarlijke stoffen

Een jong meisje doet productiewerk. Ze moet reclameletters voorzien van bevestigingspunten. Bij dit werk werkt ze met een bepaalde vloeistof die de lijm verstevigt. Wanneer ze ’s avonds thuiskomt, heeft ze hoofdpijn en evenwichtsklachten. Ze geeft vijf jaar achtereen invulling aan deze functie. Na een jaar of tien blijkt dat ze last heeft van chronische vermoeidheid en tal van vage klachten die verband lijken te houden met de werkzaamheden die ze als jonge vrouw uitvoerde. Haar vraag was dan ook of het mogelijk was om de schade vergoed te krijgen?

Veiligheidsmaatregelen nemen

Het eenmalig werken met gevaarlijke stoffen hoeft niet tot problemen te leiden. Wanneer dit structureel wordt kan dit echter wel tot onherstelbare schade leiden. Hoe dan ook moet bewezen worden dat de klachten van de werkneemster gerelateerd zijn aan de werkzaamheden. Daarnaast moet blijken of de werkgever wellicht  nalatig is geweest in zijn zorgplicht.  De werkgever dient veiligheidsmaatregelen te faciliteren zoals het verzorgen van voldoende ventilatie in de werkruimte en het beschikbaar stellen van mond- en neuskapjes. Wanneer dit niet gebeurt is, kan de werkgever worden aangesproken op zijn zorgplicht.

Aansprakelijk stellen

Is het mogelijk om een werkgever aansprakelijk te stellen? Want vaak wordt de schade pas een tijd later opgemerkt. Gelukkig is in de rechtspraak bepaald dat een beroepsziekte niet zomaar verjaard. Met name bij sluimerende ziektebeelden zou dit niet redelijk zijn.

De inzet van een letselschadeadvocaat

Het is in alle gevallen zaak u goed te laten informeren over de mogelijke stappen. Een ernstig ongeval kan heftige emoties teweeg brengen. Al snel nadat een slachtoffer geconfronteerd wordt met verwondingen en de daarmee gemoeide medische behandeling, rijzen allerlei vragen van juridische, financiële en praktische aard. Hoe krijg ik mijn leven weer op de rit, is mijn schade verhaalbaar, bij wie kan ik een claim indienen, hoe wordt mijn schade begroot? De beantwoording van deze vragen en de begeleiding bij het vaak ingewikkelde schaderegelingstraject, vergen kennis en ervaring. Een letselschadeadvocaat is bij uitstek het adres waar u terecht kunt. Zodat uw zaak gegarandeerd goed afgewikkeld wordt.

De kosten voor een letselschade advocaat

Veel slachtoffers zijn terughoudend met het benaderen of inschakelen van een letselschade-advocaat vanwege het kostenplaatje. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat deze kosten, net als de schade, in de praktijk doorgaans gewoon verhaalbaar zijn op de veroorzaker van het ongeval. In de wet is namelijk vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen kost de inzet van een letselschade-advocaat het slachtoffer dus niets, omdat deze kosten verhaald kunnen worden.

Advies

Wilt u weten hoe het zit met de aansprakelijkheid bij het werken met gevaarlijke stoffen? De letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma adviseren u. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

neem contact met ons op

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba