Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Kind gebeten door een hond | Letselschade en schadevergoeding

Wanneer een kind gebeten wordt door een hond is het de vraag wie aansprakelijk is voor de letselschade die het kind oploopt. De letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma adviseren u waar mogelijk.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Ongelukken met kinderen

Een kind is kwetsbaarder in het contact met een hond dan een volwassene. Simpelweg omdat een kind makkelijk geneigd is met de hond te spelen waardoor de grens van het dier gepasseerd kan worden. Een bijtende hond kan akelige letselschade veroorzaken bij een kind.

In de praktijk

Een meisje van zeven heeft een vriendinnetje te spelen. In de tuin zijn ze spelletjes aan het doen. Ook loopt de hond door de tuin. Op een bepaald moment reageert de hond op het vriendinnetje en grijpt haar in het gezicht. Gevolg is dat het meisje met bijtwonden in het ziekenhuis belandt.

De reactie van de hond

Het vermoeden is dat de hond reageerde om zijn jonge baasje te beschermen op haar eigen terrein. Dat het in dit geval om een vriendinnetje ging is iets wat in het waarnemingsvermogen van de hond niet uitmaakt. Feit is wel dat het meisje door het bijtincident blijvende schade houdt in haar gezicht. Naast deze schade is er ook sprake van fysieke en emotionele schade.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek wordt gesteld dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de schade die dat dier aanbrengt. In dit geval geldt dat dus voor de ouders van het meisje wat thuis was.

Waarom een letselschadeadvocaat?

Om een schadevraag af te handelen is het zaak een goede letselschadeadvocaat in te schakelen. Simpelweg omdat u dan verzekerd bent van de juiste juridische stappen. Door een objectieve kijk kan er adequaat gehandeld worden.

Vriendschapsrelaties

Zeker wanneer er sprake is van een vriendschapsrelatie zoals in bovenstaand voorbeeld beschreven is de ‘zakelijke’ inzet van een advocaat belangrijk. Want anders kan een dergelijke ongeval ten koste gaan van goede vriendschappen. Omdat emoties de boventoon blijven voeren. Een advocaat kan een zaak buiten de emotionele belangen zien en juridisch de juiste weg bewandelen.

De kosten voor een letselschade advocaat

Veel slachtoffers zijn terughoudend met het benaderen of inschakelen van een letselschade-advocaat vanwege het kostenplaatje. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat deze kosten, net als de schade, in de praktijk doorgaans gewoon verhaalbaar zijn op de veroorzaker van het ongeval. In de wet is namelijk vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen kost de inzet van een letselschade-advocaat het slachtoffer dus niets, omdat deze kosten verhaald kunnen worden.

Contact

Bent u in een dergelijke situatie terecht gekomen? Hebt u vragen? Neem nu vrijblijvend contact op met de letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma.

contact opnemen

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba