Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aanrijding of ongeluk fietser | Schadevergoeding en letselschade

Een fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer. Wanneer de fietser betrokken raakt bij een ongeluk met een motorvoertuig geniet hij in de meeste situaties een ‘beschermde’ status. Deze wordt ontleend aan artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WVW). Dit is van belang voor de afwikkeling van de schade. De letselschade specialisten van Wolthers Jagersma bieden deskundige ondersteuning.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Fietser aangereden

Een echtpaar gaat er een dagje op uit met de fiets. Op een ‘smalle’ buitenweg worden ze gepasseerd door een auto. Ondanks dat de fietsers achter elkaar fietsen wordt een van de fietsers geraakt. Hij belandt in de berm. Hierbij breekt hij zijn been.

De schade

De man moet met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd worden. Zijn been moet een aantal weken in het gips en zodoende belandt hij in de ziektewet. Wanneer het gips er af mag start zijn revalidatieproces. Al met al is het slachtoffer meer dan een half jaar uit de running. In dit geval is het de vraag wie de schade gaat betalen. Wie is verantwoordelijk voor het ongeval?

Onderzoek naar de situatie

In alle gevallen wordt er onderzoek gedaan naar de situatie.? Zijn er ooggetuigen? Wat is het verhaal van het slachtoffer? En van de chauffeur? Zijn er bewijzen? Fietsten de fietsers inderdaad netjes aan de kant? Had de auto voldoende passeerruimte? Maakte de fietser misschien een ‘rare’ beweging? Bleef de auto op dezelfde lijn rijden? Allerlei vragen waar antwoord op gevonden dienen te worden voordat de aansprakelijkheidsvraag kan worden beantwoord.

Bescherming kwetsbaar verkeer

De bestuurder van een motorvoertuig is voor minimaal 50% aansprakelijk bij een ongeval tussen een motorvoertuig en een fietser. Hierop bestaat één uitzondering. Als er sprake is van overmacht bij de bestuurder van de auto. Dit houdt namelijk in dat de bestuurder rechtens redelijkerwijs geen enkel verwijt kan maken van het ongeval. Een beroep op overmacht wordt niet vaak gehonoreerd. Dit komt onder andere omdat de bestuurder van het motorvoertuig de feiten die ten grondslag liggen aan het beroep op overmacht, moet bewijzen. Bovendien kan kan een bestuurder van een motorvoertuig vaak een verwijt worden gemaakt van de wijze waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen. Heeft hij geremd? Heeft hij zijn snelheid voldoende aangepast aan de omstandigheden ter plaatse? Kon hij überhaupt veilig inhalen, of had hij beter van zijn inhaalmanoeuvre kunnen afzien? Heeft hij geclaxoneerd of op andere wijze zijn aanwezigheid kenbaar gemaakt?

Eigen schuld fietser

Uiteraard kan een fietser ook eigen schuld hebben aan de situatie. Door rood rijden, zonder licht door het donker fietsen zijn situaties waarin een fietser zelf ook blaam treft. In een dergelijk geval worden de wederzijds gemaakte fouten die tot het ongeval hebben geleid tegen elkaar afgewogen, waarbij de fietser tenminste 50% van zijn schade vergoed kan krijgen wanneer er geen sprake is van overmacht.

De inzet van een letselschadeadvocaat

Het is in alle gevallen zaak u goed te laten informeren over de mogelijke stappen. Een ernstig ongeval kan heftige emoties teweeg brengen. Al snel nadat een slachtoffer geconfronteerd wordt met verwondingen en de daarmee gemoeide medische behandeling, rijzen allerlei vragen van juridische, financiële en praktische aard. Hoe krijg ik mijn leven weer op de rit, is mijn schade verhaalbaar, bij wie kan ik een claim indienen, hoe wordt mijn schade begroot? De beantwoording van deze vragen en de begeleiding bij het vaak ingewikkelde schaderegelingstraject, vergen kennis en ervaring. Een letselschadeadvocaat is bij uitstek het adres waar u terecht kunt. Zodat uw zaak gegarandeerd goed afgewikkeld wordt.

De kosten voor een letselschade advocaat

Veel slachtoffers zijn terughoudend met het benaderen of inschakelen van een letselschade-advocaat vanwege het kostenplaatje. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat deze kosten, net als de schade, in de praktijk doorgaans gewoon verhaalbaar zijn op de veroorzaker van het ongeval. In de wet is namelijk vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen kost de inzet van een letselschade-advocaat het slachtoffer dus niets, omdat deze kosten verhaald kunnen worden.

Advies

Wolthers Jagersma schade advocaten heeft de expertise in huis om u te ondersteunen wanneer u in een soortgelijke situatie terecht bent gekomen. Voor een vrijblijvend eerste gesprek neemt u contact met ons op. Wij helpen u graag!

direct contact opnemen

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba