Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aanrijding met overstekende dieren

Een aanrijding met een ree of een ander dier kan de oorzaak zijn van (ernstige) letselschade. Een bestuurder raakt met de auto van de weg of in de sloot. Wie is in een dergelijk geval aansprakelijk voor de schade?

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Overstekende dieren

Een overstekende ree, een kat die wegduikt in de berm, een loslopende hond die u nooit hebt zien lopen. Allemaal voorbeelden van overstekende dieren die de oorzaak kunnen zijn van een verkeersongeval. Zeker in de avond en de nacht zijn overstekende dieren niet altijd goed zichtbaar.

Met de auto over de kop

Een 58 jarige mannelijke bestuurder van een auto rijdt over een tweebaansweg waar 80 gereden mag worden. Plots schiet er een ree voor hem de weg over. Dit gebeurt zo onverwachts dat de bestuurder in een reflex op zijn rem trapt. Hierdoor verliest hij de controle over het stuur. Hij belandt in de berm en slaat uiteindelijk met zijn auto over de kop.

Letselschade

De bestuurder van de auto is in zijn dagelijks leven zelfstandig ondernemer. Door het ongeval is hij voorlopig niet in staat om te werken. Hij heeft hersenletsel opgelopen en is in de loop van de tijd meerdere keren geopereerd aan zijn rug. Naast de emotionele schade is er ook sprake van financiële schade. Behalve verlies aan inkomen worden er extra kosten gemaakt voor de medische behandeling. Dit betekent ook dat er thuis iemand nodig om het huishouden draaiende te houden.

Aansprakelijkheid en schadevergoeding

Is het mogelijk om de kosten van een dergelijk ongeval vergoed te krijgen? Het spreekt voor zich dat het niet mogelijk is om een ree aansprakelijk te stellen voor een ongeval. Feitelijk is de aansprakelijkheidsvraag te beantwoorden door te achterhalen of het dier wat het ongeval veroorzaakt een eigenaar heeft.

Dier heeft een eigenaar

De eigenaar van een dier is verantwoordelijk voor de schade die het dier veroorzaakt. Dit geldt niet alleen voor katten en honden. Ook paarden, koeien en schapen vallen in deze categorie. Als een hond onverwachts de weg oprent en een ongeluk veroorzaakt is de eigenaar aansprakelijk.

Dier heeft geen eigenaar

Een aanrijding met wild betekent dat het dier geen eigenaar heeft. Ook is er vaak niemand verantwoordelijk voor het terrein waarop zij leven. Hierdoor is er geen aansprakelijke partij waarop de schade verhaald kan worden. Wanneer u echter een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) hebt afgesloten op uw auto is het toch mogelijk dat u uw schade vergoed krijgt vanuit deze verzekering.

Het inzetten van een letselschadeadvocaat

De letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma zijn gespecialiseerd in het vinden van een juridisch passende oplossingen. Wanneer u een ongeval krijgt door een aanrijding met een dier is goede dossiervorming belangrijk. Een goede letselschadeadvocaat helpt u de juiste, juridische, wegen te bewandelen.

De kosten voor een letselschade advocaat

Veel slachtoffers zijn terughoudend met het benaderen of inschakelen van een letselschade-advocaat vanwege het kostenplaatje. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat deze kosten, net als de schade, in de praktijk doorgaans gewoon verhaalbaar zijn op de veroorzaker van het ongeval. In de wet is namelijk vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen kost de inzet van een letselschade-advocaat het slachtoffer dus niets, omdat deze kosten verhaald kunnen worden.

Contact

Bent u in een dergelijke situatie terecht gekomen? Hebt u vragen? Neem nu vrijblijvend contact op met de letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma.

contact opnemen

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba