Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aansprakelijkheid bij letselschade door verkeersongevallen

Dagelijks vinden er verkeersongevallen plaats waarbij slachtoffers te maken krijgen met ‘etselschade. Op grond van de wet –en regelgeving is de veroorzaker van een ongeval verplicht om de schade te betalen die is aangericht bij een ongeval. Hier dient aangetekend te worden dat fietsers en voetgangers worden aangemerkt als ‘kwetsbare’ verkeersdeelnemers.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Bewijzen verzamelen

Om de schade van een verkeersongeval vergoed te krijgen moet het slachtoffer bewijzen overleggen die de door hem gestelde toedracht van het ongeval ondersteunen. Doorgaans is het zo dat het slachtoffer moet bewijzen dat de veroorzaker ‘schuld’ treft. Bewijzen zijn getuigen, foto’s of een politierapport. Ook dient er door automobilisten een aanrijdingformulier ingevuld te worden.

Aansprakelijkheid inzittenden

De schade die inzittenden oplopen kan worden verhaald op de WA verzekering van de veroorzakende partij. Maar dit geldt ook voor de medepassagiers van de aansprakelijke bestuurder. Die kunnen dit namelijk verhalen op de eigen WA verzekering. Dit wordt ook de ‘schaderegeling schuldloze derde’ genoemd.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Fietsers en voetgangers die bij een verkeersongeval betrokken raken met een motorvoertuig worden ‘beschermd door de wet. Dit houdt in dat zij in de meeste gevallen toch 50% van de schade vergoed krijgen. Wanneer kinderen betrokken raken bij een ongeval worden de kosten voor 100% vergoed. Dit is alleen anders wanneer de bestuurder van het motorvoertuig bewijst dat het ongeval door opzet of bewuste roekeloosheid van het kind is ontstaan. Daarvan is bijna nooit sprake.

Onbekende dader

Wanneer de veroorzaker van een ongeval wegrijdt, blijft het slachtoffer met de schade zitten zonder dat er iemand aansprakelijk gesteld kan worden. Hiervoor is het waarborgfonds motorverkeer in het leven geroepen. Het waarborgfonds vergoedt de schade, alsof zij de aansprakelijke verzekeraar is.

Ongeval tijdens werkuren

Wanneer een verkeersongeval plaatsvindt tijdens werktijd kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de schade wanneer hij verzuimd heeft om ten behoeve van de werknemer een adequate verzekering te sluiten die schade vergoed wanneer de werknemer tijdens of in verband met zijn werk betrokken raakt bij een verkeersongeval, ook al is dit ontstaan door eigen schuld. Een adequate verzekering is een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) of een WEGAM-verzekering. .

Letselschadespecialist

Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, als voetganger, fietser of bestuurder van een motorvoertuig, is het buitengewoon raadzaam u bij te laten staan door een deskundige letselschade advocaat.

Advies

Wolthers Jagersma schade advocaten heeft de expertise in huis om u te ondersteunen en te adviseren wanneer u in een soortgelijke situatie terecht bent gekomen. Voor een vrijblijvend eerste gesprek neemt u contact met ons op.

vrijblijvend eerste gesprek aanvragen

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba