Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Schadevergoeding inzittenden verkeersongeval

Veel letselschadezaken gaan over verkeersongevallen waarbij (minimaal) twee partijen betrokken zijn. Vrijwel altijd zijn een veroorzaker en een slachtoffer aan te wijzen, hoewel dit soms met veel discussie gepaard gaat. Het vaststellen van aansprakelijkheid is belangrijk voor het antwoord op de vraag wie de schade moet betalen. Maar naast veroorzaker en slachtoffer is regelmatig ook een derde partij betrokken bij een ongeval: de schuldloze derde, die nergens iets aan kon doen.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Schuldloze derde

Een schuldloze derde is bij een verkeersongeval betrokken geraakt, maar kan van het ontstaan van het ongeval geen enkel verwijt worden gemaakt. Bijvoorbeeld de passagier van een personenauto die betrokken raakt bij een botsing tussen twee auto’s, of de passagier die gewond raakt nadat de bestuurder van de auto een eenzijdig verkeersongeval veroorzaakt door uit de bocht te vliegen en tegen een boom te rijden.

Aansprakelijkheid uitzoeken kan lang duren

De schuldloze derde was slechts op het verkeerde moment op de verkeerde plaats aanwezig. Het is duidelijk dat de (letsel)schade van de schuldloze derde in ieder geval moet worden vergoed, hij kon er immers niets aan doen. Het uitzoeken van de aansprakelijkheid kan soms lang duren. Het zou wrang zijn, wanneer de schuldloze derde zou moeten wachten op vergoeding van zijn letselschade tot is uitgezocht wie aansprakelijk is.

Regeling 'schuldloze' derde

Voor deze gevallen heeft de verzekeringsbranche een regeling ontworpen. Die regeling brengt met zich mee dat de schuldloze derde elk van de betrokken verzekeraars kan aanspreken tot het vergoeden van zijn letselschade, zelfs als nog niet duidelijk is wie er aansprakelijk is. De verzekeraars verrekenen na de definitieve vaststelling van de aansprakelijkheid onderling de uitgekeerde schade. Op deze manier wordt de schuldloze derde niet nog meer slachtoffer dan hij al is. Het maakt hierbij niet uit of er een familieband bestaat tussen de mogelijke veroorzaker en het slachtoffer. Ook echtgenoten kunnen elkaar aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Veel mensen voelen in zo’n situatie vaak enige schroom, want “hij/zij deed het toch niet expres”.

Laat u goed informeren

Wanneer u buiten uw schuld betrokken bent geraakt bij een ongeval, bijvoorbeeld als inzittende van een auto of opzittende van een motorfiets, doet u er verstandig aan zich goed te laten begeleiden en tijdig informatie in te winnen.

Contact

Bent u in een dergelijke situatie terecht gekomen? Hebt u vragen? Neem nu vrijblijvend contact op met de letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma.

neem contact met ons op

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba