Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Verkeersongeval motor en voetganger

Betrokken geraakt bij een verkeersongeval als motorrijder of voetganger? Wie is verantwoordelijk voor de letselschade die ontstaan is? De letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma bieden vakkundige ondersteuning.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Kwetsbaar verkeer

Voetgangers en motorrijders fietser zijn beiden kwetsbaar in het verkeer. Bij een ongeval is er al snel sprake van ernstig letsel.

Een ongeval op het zebrapad

Een 20-jarige jongen steekt het zebrapad over en wordt geschept door een motorrijder die nooit heeft gezien dat de jongen overstak. De jongen belandt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis waar hij meerdere keren geopereerd wordt. Aansluitend verblijft hij drie maanden in een revalidatiekliniek..

Kosten letselschade

Een slachtoffer van letselschade kan te maken krijgen met de volgende kostenposten:

Maar wie is aansprakelijk?

Een voetganger is in het verkeer kwetsbaarder dan een motorrijder. Deze kwetsbaarheid maakt dat de voetganger ‘beschermd’ wordt door de wet. Dat is geregeld in artikel 185 Wegenverkeerswet.

Voetganger als kwetsbaar verkeer

Wanneer er een ongeval ontstaat tussen een voetganger en de bestuurder van een motorvoertuig dan is de bestuurder van het motorvoertuig ‘bijna’ altijd aansprakelijk. Hier geldt ook dat de voetganger dan ‘minimaal’ 50% van de schade vergoedt krijgt tenzij de motorrijder een beroep kan doen op “ overmacht” of aantoont dat het ongeval een gevolg is van bewuste roekeloosheid van de voetganger. In de hierboven geschetste situatie stond aansprakelijkheid vrij snel vast. Wanneer een via een zebrapad overstekende voetganger wordt aangereden, brengt dat bijna meteen aansprakelijkheid met zich mee.

De inzet van een letselschadeadvocaat

Een ernstig ongeval brengt heftige emoties teweeg. Ondanks de wirwar van emoties en gebeurtenissen moeten er ook zaken geregeld worden om te garanderen dat een slachtoffer van letselschade in de toekomst niet met lege handen staat. Een letselschadeadvocaat regelt voor u de juridische afwikkeling van een aansprakelijkheidsvraag. Zodat een zaak gegarandeerd goed afgewikkeld wordt.

De kosten voor een letselschade advocaat

Veel slachtoffers zijn terughoudend met het benaderen of inschakelen van een letselschade-advocaat vanwege het kostenplaatje. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat deze kosten, net als de schade, in de praktijk doorgaans gewoon verhaalbaar zijn op de veroorzaker van het ongeval. In de wet is namelijk vastgelegd dat de aansprakelijke partij verplicht is om de redelijke kosten van rechtsbijstand te vergoeden. In de meeste gevallen kost de inzet van een letselschade-advocaat het slachtoffer dus niets, omdat deze kosten verhaald kunnen worden.

Contact

Bent u in een dergelijke situatie terecht gekomen? Hebt u vragen? Neem nu vrijblijvend contact op met de letselschadeadvocaten van Wolthers Jagersma.

neem contact met ons op

Verwante informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba