Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Schade bij overlijden

Wanneer iemand door een ongeval om het leven komt, is er sprake van overlijdensschade. Naast de emotie om het gemis, kan er grote financiële onzekerheid ontstaan doordat een inkomen is weggevallen. Zeker wanneer er (jonge) kinderen onvoldoende verzorgd achterblijven, is de schade vaak omvangrijk.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Beperkt aantal schadeposten

In de wet staat heel precies vermeld welke schadeposten bij overlijden voor vergoeding in aanmerking komen. Dat zijn:

Gederfd levensonderhoud

Onder gederfd levensonderhoud wordt de schade bedoeld die ontstaat wanneer de overledene zijn partner, kinderen of anderen financieel ondersteunde, bijvoorbeeld als kostwinner. Het wegvallen van dit inkomen kan grote financiële gevolgen hebben, zeker wanneer er na overlijden geen of onvoldoende inkomensvervangende uitkeringen beschikbaar komen, zoals een nabestaandenpensioen. Daarnaast kan deze schade bestaan uit de kosten die na het overlijden gemaakt moeten worden omdat degene die is overleden niet langer een fysieke bijdrage kan leveren in de huishouding, in de opvoeding/ondersteuning van de kinderen of in het onderhoud van tuin of woning. De kosten die dan gemaakt moeten worden (huishoudelijke hulp, oppas, verzorging, schilder, hovenier etc.) kunnen dan verhaald worden.

Het berekenen van onderhoudsschade is ingewikkeld. Wij beschikken over kennis, ervaring en specifieke software waarmee wij deze schade inzichtelijk kunnen maken.

Affectieschade of smartengeld

Sinds 1 januari 2019 kunnen de nabestaanden van iemand die door een ongeval of door een misdrijf om het leven komt, in aanmerking komen voor een vergoeding wegens affectieschade (smartengeld). Niet iedere nabestaande kan hierop aanspraak maken. De regeling beperkt zich tot een kleine kring van nabestaanden zoals partners, ouders en kinderen. Ook iemand die in een nauwe persoonlijke (zorg) relatie met de overledene stond, kan aanspraak maken op een vergoeding. De regeling kent uitsluitend vaste bedragen tussen € 12.500 en € 20.000. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven kende deze regeling al langer.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Hebt u een vraag of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

contact opnemen

Verwante informatie

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | web applicaties dotsolutions