Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Smartengeld en letselschade

Mensen hebben vaak een verkeerd idee van het begrip smartengeld. Sommige mensen hebben hierbij het beeld van torenhoge vergoedingen, zoals dat in de Verenigde Staten het geval is. Alsof het smartengeld alle onrecht en ellende als gevolg van een ongeval zou kunnen goedmaken.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Smartengeld ter compensatie

Smartengeld is in Nederland niet meer dan een zekere compensatie voor de immateriële schade: de pijn, uw verdriet en het verlies van levensvreugde. Dit is vooral het geval als het letsel blijvende invaliditeit oplevert of wanneer er sprake is van verminking voor de rest van uw leven. Dan kan het qua hoogte in een uitzonderlijk geval oplopen tot meer dan € 150.000,-. Ook tijdelijk letsel komt voor smartengeld in aanmerking. Dit is letsel dat - na behandeling - geheel geneest.

Omvang schade moeilijk te schatten

Het is moeilijk om de omvang van de immateriële schade te bepalen. Meestal is de ernst van de (blijvende) invaliditeit maatgevend. Aan de hand daarvan worden de gevolgen voor uw leven geschat en wat dat betekent voor uw welbevinden. Dat doet de rechter ook als er geprocedeerd zou moeten worden, wat overigens zelden nodig is. Wel heeft de ANWB in de loop der jaren een verzameling rechterlijke uitspraken over de hoogte van smartengeld in verschillende zaken bijeengebracht en gepubliceerd. Het zoeken van een vergelijkbare situatie in deze verzameling uitspraken, is een geaccepteerde methode om tot een bepaling van de hoogte van het smartengeld te komen.

Het belang van een goede letselschadeadvocaat

De laatste jaren is er een verandering waar te nemen rond de hoogte van het smartengeld. De tendens is, dat het smartengeld ruimer moet worden gewaardeerd. Zowel in de wetenschap als in de rechtspraak bestaat daar aandacht voor. Dit kan alleen als de gevolgen goed in beeld worden gebracht bij de verzekeraar. Het is moeilijk voor een slachtoffer om het smartengeld zelf te regelen of een aanbod te beoordelen, zeker wanneer dat zonder een medische inschatting gebeurt. Daarnaast is deze schadepost toch ook een kwestie van onderhandeling, waarbij andere posten ook een rol spelen. Soms zit het smartengeld als het ware een beetje verstopt in het totaalbedrag.

Affectieschade voor familie of nabestaanden

Smartengeld is bedoeld voor diegene die daadwerkelijk gewond is geraakt. Nederland kent daarnaast vanaf 1 januari 2019 een smartengeldvergoeding voor dierbare relaties van ernstig gewonden of hun nabestaanden. Deze vorm van smartengeld heet affectieschade. Affectieschade houdt in een vergoeding voor de levenslange confrontatie met een ernstige handicap van een dierbare, of het verlies van een overleden partner of naaste.
Meer informatie hierover vindt u hier.

Vragen? Neem contact met ons op

Hebt u een vraag of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

contact met Wolthers Jagersma

Verwante informatie

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | web applicaties dotsolutions