Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aansprakelijkheid bij lawaaidoofheid

Wanneer iemand langdurig wordt bloot gesteld aan lawaai kan er permanente gehoorschade optreden. Wanneer hier sprake van is tijdens werktijd kan een werkgever aansprakelijkheid gesteld worden.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Lawaaidoofheid

Lawaaidoofheid begint bij hogere frequenties (hoge tonen) in het gebied rond 4000 hertz. Wanneer iemand aan dergelijke frequenties wordt blootgesteld zonder dat er sprake is van adequate gehoorbescherming, kan er ontstaat lawaaidoofheid aan beide oren ontstaan. Wanneer de schade daar is, is deze niet meer te herstellen. Slachtoffers van lawaaidoofheid merken vaak dat ze ‘ dover’ zijn doordat ze moeite hebben om gesprekken op een verjaardag of het geluid van de TV goed te volgen. Er kan bovendien sprake zijn van zeer hinderlijk oorsuizen of een piep in het oor die bijzonder invaliderend kan zijn.

Verplichting werkgever

Een werkgever kent een aantal verplichtingen om lawaaidoofheid te voorkomen. Zo dient hij bepalen wat het geluidsniveau op een werkplek is. Vaak geldt dat machines en apparaten niet meer 85 decibel mogen produceren. Gebeurt dit toch dan dient een werkgever adequate beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen, er op toe te zien dat deze daadwerkelijk worden gebruikt en een sanctiebeleid te hanteren wanneer gehoorbescherming tegen de instructie in niet wordt gedragen.

Jarenlang in een lawaaierige omgeving

Medewerkers werken soms jarenlang in een lawaaierige omgeving zonder door te hebben wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Wanneer men hier naderhand achterkomt kan het nog raadzaam zijn de situatie te laten onderzoeken. Wees echter wel op tijd, want een eventuele vordering tot schadevergoeding staat bloot aan verjaring.

Zorgplicht werkgever

Een werkgever is verplicht ten opzichte van zijn medewerkers een werkplek te creëren die als veilig betiteld kan worden. Wanneer een werknemer te maken krijgt met lawaaidoofheid doordat de werkgever verzuimd heeft adequate gehoorbescherming aan te bieden of andere voorzorgsmaatregelen te treffen, dan kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

Ervaren letselschade advocaat

Voor een goed verloop de aansprakelijkheidsvraag en de schaderegeling is het van groot belang dat een ervaren letselschade-advocaat meekijkt. Hij kan adviseren over hoe de klachten en de gewraakte arbeidsomstandigheden het beste onderbouwd kunnen worden. Zolang er sprake is van zorgvuldige dossiervorming waaruit een plausibel klachtenpatroon blijkt, waarvoor geen andere redelijke verklaring dan de blootstelling tijdens het werk bestaat, dan zal de verzekeraar van de werkgever al snel verplicht kunnen worden om uw schade te vergoeden.

Vrijblijvend eerste gesprek

Wolthers Jagersma schade advocaten heeft de expertise in huis om u te ondersteunen wanneer u in een soortgelijke situatie terecht bent gekomen. Voor een vrijblijvend eerste gesprek neemt u contact met ons op.

direct contact opnemen

Verwante informatie

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba