Voorwaarden goede letselschadeadvocaat

Wanneer je schade lijdt door toedoen van iemand anders, bijvoorbeeld door een ongeval in het verkeer, tijdens het werk of door een medisch verwijtbare fout, dan kun je te maken krijgen met verzekeraars die de materiële en immateriële schade moeten vergoeden.

Een professionele belangenbehartiger

Wanneer een ander aansprakelijk is voor wat jou is overkomen, dan moet diens verzekeraar de schade betalen. Het vaststellen van aansprakelijkheid en het berekenen van de (letsel)schade is een ingewikkeld en tijdrovend traject, dat specialistische kennis en ervaring vereist.  Dat moet je echt niet zelf willen doen. Om sterk te staan tegenover een professionele verzekeraar is het verstandig zelf een belangenbehartiger in de arm te nemen die gespecialiseerd is in letselschadezaken. Maar hoe vind je een goede belangenbehartiger? Hieronder maken wij inzichtelijk te maken hoe het woud van letselschade-belangenbehartigers in elkaar steekt.

Waarom een letselschadeadvocaat?

Er zijn veel aanbieders van juridische hulp bij letselschade. Niet iedereen is advocaat of jurist. De een noemt zich letselschade-expert, de ander letselschade-deskundige, letselschade-regelaar/behandelaar of personenschade-deskundige (personenschade is een ander woord voor letselschade). Je hoeft geen jurist  te zijn om deze titel te mogen voeren. Iedereen mag dat. Het zijn onbeschermde titels. Maar advocaat kun je alleen zijn als je ook jurist bent. Dat is een groot verschil.

Er zijn in grote lijnen vier partijen die zich bezighouden met het behartigen van de belangen van letselschadeslachtoffers:

  • De juridische afdeling van een vakbond
  • Medewerkers van een rechtsbijstandsverzekering
  • Letselschade expertise bureaus
  • Letselschadeadvocaten.

Keurmerk letselschade

Er zit veel kaf tussen het koren. Daarom is enkele jaren geleden, mede op initiatief van Slachtofferhulp Nederland het Keurmerk Letselschade opgericht. Dit keurmerk stelt strenge eisen aan haar leden. Niet iedereen kan lid van het keurmerk worden. Daarvoor gelden specifieke opleidingseisen. Het Keurmerk staat alleen open voor advocaten en experts die zijn aangesloten bij een onafhankelijke beroepsvereniging. Bovendien moeten zij voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot deskundigheid, onafhankelijkheid, transparantie en communicatie. Daarop worden zij regelmatig getoetst. Advocaten zijn altijd juridisch geschoold op academisch niveau. Experts zijn soms juridisch geschoold.

Aansluiting bij het NIVRE

Om lid te kunnen zijn van het Keurmerk moeten advocaten aangesloten zijn bij de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). Experts die lid willen zijn van het Keurmerk zijn verplicht zich aan te sluiten bij het Nederlands Instituut van Register-Experts (NIVRE). Rechtsbijstandverzekeraars kunnen geen lid worden van het Keurmerk Letselschade. Vakbonden ook niet.

Een advocaat regelt uw zaak van A tot Z

Ten opzichte van alle andere belangenbehartigers heeft een letselschadeadvocaat een belangrijke voorsprong: een advocaat kan uw zaak zelf voor de rechter brengen of daarmee dreigen. Dat kan handig en nodig zijn in de onderhandelingen. Of het nu gaat om discussies over aansprakelijkheid, eigen schuld, of over de hoogte van schadevergoeding: een advocaat kent de weg naar de rechter als geen ander en kan daar, indien nodig, snel gebruik van maken.  Een expert mag in zaken van enig belang niet zelf procederen, maar zal het dossier moeten overdragen aan een advocaat. Iemand anders gaat jouw dossier dan behandelen, vaak van een ander kantoor.

Eisen LSA Letselschade Advocaat

Niet iedere advocaat mag zich LSA Letselschade Advocaat noemen. Dat mogen alleen leden van de Vereniging voor Letselschade Advocaten. Voor hen gelden zware kwaliteitseisen.

Een LSA Letselschade Advocaat:

  • heeft een universitaire studie Rechten gevolgd en is minimaal 5 jaar als advocaat werkzaam in letselschades
  • heeft na zijn 3 jarige beroepsopleiding tot advocaat nog één jaar de postdoctorale specialisatie Personenschade aan de Grotius Academie gevolgd
  • besteedt minimaal 500 uur per jaar aan letselschadezaken
  • volgt jaarlijks verplicht bij- en nascholingscursussen
  • moet zich jaarlijks verantwoorden en laten toetsen door middel van deelname aan audits die door onafhankelijke partijen worden afgenomen
  • moet verplicht deelnemen aan intervisie: een vorm van collegiale toetsing
  • is gebonden aan de Gedragsregels voor Advocaten en onderworpen aan het klacht- en tuchtrecht van de Orde van Advocaten en de Vereniging LSA.

Is een advocaat dan duur? Nee, want als er een aansprakelijke wederpartij is, dan komen de kosten van rechtsbijstand in principe voor rekening van die partij of diens verzekeraar.  Dat is wettelijk zo geregeld. Een LSA Letselschade Advocaat mag slechts onder hele specifieke voorwaarden no-cure-no-pay afspraken maken, maar meestal is dat helemaal niet nodig.

Klik tussen slachtoffer en advocaat

Is de keuze voor een belangenbehartiger dan gemakkelijk te maken? Nee. Niet alleen opleiding en vakkennis zijn doorslaggevend. Het is net zo belangrijk dat er een klik is. Dat er chemie bestaat tussen het slachtoffer en de advocaat. Een letselschadezaak is een emotioneel en langdurig traject, dat meerdere jaren in beslag neemt. Letsel kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor alles wat maakt wie je bent: jouw werk, vrije tijdbesteding, huisvestiging en mobiliteit zijn aspecten die na een ongeval totaal kunnen veranderen. Allerlei aspecten van juridische, financiële en praktische aard doemen daarbij op.

Voel je je begrepen door je belangenbehartiger, kun je je verhaal en al je vragen en onzekerheden kwijt of walst iemand daar overheen? Legt de belangenbehartiger in begrijpelijke taal uit wat het vervolgtraject is en houdt hij je voldoende op de hoogte van de vorderingen in jouw zaak? Maakt hij duidelijke overzichten van de diverse schadeposten (schadestaten), of kun je er eigenlijk geen touw aan vastknopen? Is hij gericht op juridische haarkloverij of ligt zijn passie in het vinden van oplossingen waarmee je verder kunt? Neemt jouw belangenbehartiger het initiatief, of wordt de regie bepaald door de aansprakelijke verzekeraar?

Vertrouwensband tussen advocaat en slachtoffer

Je bouwt gedurende het letselschadetraject samen een vertrouwensband op, waarin veel zaken besproken zullen worden. Zaken die gevoelig kunnen liggen en die jouw identiteit raken. Dan moet het basisgevoel goed zijn. Bij het kiezen van een belangenbehartiger moet je niet over een nacht ijs gaan en met de eerste de beste in zee gaan. Laat je goed informeren en maak eerst eens vrijblijvend kennis. Nodig de belangenbehartiger thuis uit voor een kennismaking. Dan zie je al vrij snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Win eventueel referenties in. Want ook al beschikt een belangenbehartiger over de juiste papieren, daarmee staat nog niet vast dat hij over voldoende persoonlijkheid en kwaliteiten beschikt om samen met jou in teamverband het schaderegelingstraject tot een goed einde te brengen.

Contact

Regelmatig verzoeken slachtoffers ons het dossier over te nemen van andere belangenbehartigers, bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeraars. Dat doen we graag en meestal kan dat zonder kosten omdat deze vergoed moeten worden door de aansprakelijke verzekeraar. Bestaat er twijfel over de vraag of uw huidige belangenbehartiger in het juiste spoor zit en uw belangen gediend worden? Neem dan contact met ons op.

Heeft u schade opgelopen door een ongeval of incident?

Heeft u (letsel)schade door een ongeval? Neem dan contact op met één van onze specialisten om uw situatie en mogelijkheden te bespreken.