Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Veroorzaker van fietsongeluk -vaak- aansprakelijk gesteld

Drenthe staat bekend als de fietsprovincie bij uitstek. Hier vind je nog rust en ruimte, weidse vergezichten en grazende koeien of dravende paarden in de wei. Velen stappen daarom graag op de fiets om van de natuur te genieten, zoals vorige week nog tijdens de Drentse Fiets4daagse. Maar helaas gebeuren er ook tijdens fietstochtjes ongelukken tussen fietsers onderling. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Vader en zoon gaan fietsen

Onlangs heeft het Gerechtshof in Arnhem een voor dit onderwerp belangrijke uitspraak gedaan in een langslepende zaak. Op een mooie lenteavond was een vader aan het fietsen met zijn 16- jarige zoon. De zoon fietste iets voor de vader, draaide zich half om en riep naar achteren: “Gaan we een ijsje halen?”. Hierbij maakte hij een rare slingerbeweging. De fietsen kwamen met elkaar in aanraking, waardoor de vader viel en onzacht met hoofd en schouder op de grond terecht kwam. Door dit ongeval liep de vader blijvend letsel op.

Wie is er nu aansprakelijk?

Is er nu sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden of is de zoon wel degelijk aansprakelijk voor de schade van de vader? Hiervoor moet de vraag beantwoord worden of de zoon “onrechtmatig gehandeld” heeft. Volgens het hof is het onrechtmatig wanneer een fietser zich zodanig gedraagt dat daardoor een andere fietser ten val komt. De zoon wist dat zijn vader vlak bij hem fietste en heeft door zijn gedragingen een gevaarlijke situatie geschapen. Wanneer fietsers vlak naast of bij elkaar fietsen, mag van hen extra oplettendheid en voorzichtigheid worden verwacht. Daarom is er geen sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en is de zoon aansprakelijk voor de schade die door zijn vader geleden is. Dat het een vader – zoon relatie betrof, doet daaraan niets af. Betekent dit dat de zoon de schade van de vader zelf moest dragen? Gelukkig niet. Hij kon daarvoor een beroep doen op zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Fietsers dienen zich aan de, ongeschreven, regels te houden

Deze uitspraak heeft gevolgen voor allerlei ongevallen die tijdens recreatieve fietstochten plaatsvinden. Als fietser in een gezelschap mag je verwachten dat de mede-fietsers zich volgens duidelijke, maar ongeschreven regels gedragen. Slingeren, onverwacht remmen of plotseling afslaan wijken af van wat iemand normaal gesproken mag verwachten. Wanneer iemand letsel oploopt door zulke gedragingen, is de veroorzaker daar meestal voor aansprakelijk en zal zijn verzekeraar de schade moeten vergoeden.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Hebt u vragen? Neem contact op met de letselschade advocaten van Wolthers Jagersma.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | webapplicatie dotsolutions