Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aansprakelijkheid bij ongevallen in sport of spel

Bij letselschade denk je al snel aan verkeersongevallen, bedrijfsongevallen of schade als gevolg van een medische kunstfout. Dit soort zaken krijgt in de media vaak veel aandacht. Maar hoe zit het met ongevallen die plaatsvinden binnen sport- en spelsituaties?

Sport is belangrijk. Nederland is een land dat bol staat van de sportverenigingen en –clubs. Tegenover de niet te miskennen gezondheidsvoordelen staan de ‘risico’s’ die horen bij sport: blessures, ongevallen met letsel of zelfs mishandeling op het voetbalveld. Wat zijn je rechten op het moment dat je gewond raakt tijdens het uitoefenen van je favoriete sport?

Verhouding sportongevallen tot andere ongevallen

Eerst wat cijfers. In 2018 bezochten zo’n 638.000 mensen de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis na een ongeval.1 Veruit de grootste groep patiënten (361.000 mensen) had hulp nodig nadat hen een ongeval was overkomen in de huiselijke omgeving (bijvoorbeeld tijdens het klussen). Deze groep is bijna drie keer groter dan de groep patiënten die hulp nodig had na een verkeersongeval (123.000 mensen). Nog minder ongevallen vonden plaats op het werk (zo’n 47.500 bezoeken). Een aparte groep wordt gevormd door de sport-gerelateerde letsels; dit type letsel leidde in 2018 tot zo’n 117.000 SEH-bezoeken, bijna net zoveel als verkeersslachtoffers.

Sportongevallen in de rechtspraak

Aansprakelijkheid bij sportongevallen wordt niet afgemeten aan de ernst van het letsel. Of een sporter die een andere sporter letsel toebrengt aansprakelijk is, wordt bepaald door de wettelijke bepaling(en) over onrechtmatige daad (art. 6:162 BW). Al in 1991 heeft de Hoge Raad overwogen dat bij sportongevallen een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid geldt. Deelnemers aan een sport als voetbal hebben tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen van elkaar te verwachten. Dit zijn immers gedragingen die in het ‘heetst van de strijd’ kunnen plaatsvinden, zeker bij minder talentvolle sporters. De Hoge Raad besloot verder dat het enkele overtreden van de spelregels niet aansprakelijkheid meebrengt. Overtreding van de regels is slechts een factor die mee kan wegen. Voor aansprakelijkheid moet dus ‘meer’ aan de hand zijn: een zodanig buitensporige actie die buiten de kaders valt van wat een deelnemer aan een sport in redelijkheid mag verwachten.

Een sportongeval dat de nodige media-aandacht heeft gegenereerd, betreft de zaak van de overtreding van Spartaan Rachid Bouaouzan op Go Ahead Eagels-speler Niels Kokmeijer. In een wedstrijd in 2004 kwam de speler van Sparta met een vliegende tackle in op het been van Kokmeijer, die daarbij zodanig ernstig letsel opliep dat zijn professionele carrière in één klap voorbij was. In deze zaak uit 2008 vond een strafrechtelijke veroordeling van Bouaouzan plaats vanwege het bijzonder buitensporige karakter van de actie.

Recent werd in de rechtspraak 2 de parallel met de zaak Kokmeijer getrokken bij een zaak over een ernstige voetbalblessure die werd opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd uit 2005. Tijdens deze amateurwedstrijd tussen FVV Foxhol en VV Muntendam kreeg een speler van FVV tijdens een snelle counter net buiten het 16-meter gebied de bal aangespeeld door een medespeler. Twee spelers van VV Muntendam probeerden de speler van FVV van scoren af te houden. Dat mislukte, want de bal belandde in de goal. Echter, bij de actie van de twee verdedigers heeft de speler van FVV zodanig ernstig letsel opgelopen dat zijn linker onderbeen moest worden geamputeerd. Bijzonder detail is dat geen van de twee spelers van VV Muntendam een gele (laat staan rode) kaart ontvingen van de scheidsrechter. Een ander saillant detail is dat de complete actie gefilmd was door een omstander.

Tijdens de procedure hebben meerdere experts (scheidsrechters, docenten KNVB) zich gebogen over de vraag of de ingezette sliding nu moest worden bestempeld als onvoorzichtig (goed voor slechts een vrije bal), onbesuisd (te bestraffen met geel) of buitensporig (te bestraffen met rood). Mede op basis hun mening oordeelde het hof dat er weliswaar sprake was van een overtreding, maar niet van een (te) buitensporige overtreding. Ondanks de ernst van het letsel werd de actie van de aangesproken verdediger niet als onrechtmatig geduid, waarmee het doek voor de vordering van het slachtoffer viel.

De aansprakelijkheid voor ongevallen in sport- en spelsituaties blijft ook na dit arrest een lastig te nemen horde.

Vragen over letselschade

Heeft u letsel opgelopen tijdens deelname aan sport of in uw privésituatie en heeft u hier vragen over? Neem contact op met ons zodat u vrijblijvend over uw mogelijkheden geïnformeerd kunt worden.

Contactformulier

 


1 Letsels | Cijfers & Context | SEH bezoeken | Volksgezondheidenzorg.info
2 Uitspraak ECLI:NL:GHARL:2020:319 op de Rechtspraak

 


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | internet marketing dotsolutions