Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Een eenzijdig ongeval? Wie is aansprakelijk?

Bij de meeste ongevallen op de weg zijn twee partijen betrokken. Vaak is snel duidelijk wie de schuldige partij is en wie het slachtoffer. Toch komen er ook regelmatig eenzijdige ongevallen voor: iemand komt op een smalle weg in de berm terecht en rijdt tegen een boom, een ander is verblind door de laagstaande zon en rijdt in op een file. Of je bij dit soort ongevallen je (letsel)schade krijgt uitgekeerd, hangt af van de verzekeringen die je zelf hebt afgesloten.

Drie soorten verzekeringen

Zodra je een kenteken op je naam laat zetten heb je een verzekeringsplicht. Dit is geregeld in de WAM, de Wet aansprakelijkheidsverzekeringen motorrijtuigen. De WA-verzekering dekt de schade (dus ook de letselschade) die iemand met zijn auto aan anderen toebrengt. Wanneer je “all risk” verzekerd bent, krijg je wel de schade aan je eigen auto vergoed,maar niet je eigen letselschade.

Ongevallen inzittenden verzekering (OIV) of Schadeverzekering Inzittenden (SVI)

Naast deze verplichte verzekering kunnen er twee soorten vrijwillige verzekeringen worden afgesloten: de Ongevallenverzekering Inzittenden en de Schadeverzekering Inzittenden. Qua naam lijken ze op elkaar, maar de verschillen zijn groot. De Ongevallenverzekering Inzittenden keert enkel een vooraf afgesproken bedrag uit als een inzittende van je auto door een ongeval blijvend invalide wordt of overlijdt. Wanneer er sprake is van blijvend letsel, is het vaste bedrag dat uitgekeerd wordt vaak onvoldoende om de volledige schade te dekken.

De Schadeverzekering Inzittenden daarentegen vergoedt de werkelijk geleden schade die een inzittende in jouw auto door een ongeval heeft geleden, waaronder de bestuurder/veroorzaker. Er wordt niet gekeken naar wie schuldig is aan het ongeval. Het gaat om zowel materiële schade als letselschade zoals kosten van huishoudelijke hulp, schade door arbeidsongeschiktheid en smartengeld.

Schadeverzekering Inzittenden

De Schadeverzekering Inzittenden is daarmee de meest complete aanvulling op de WA-verzekering. Niet alleen bij eenzijdige ongevallen is deze verzekering van belang. Ook bij ongevallen waarbij discussie bestaat over wie er aansprakelijk is, biedt een Schadeverzekering Inzittenden zekerheid, zelfs wanneer het ongeval in het buitenland plaatsvond. Zo wordt voorkomen dat je met de (buitenlandse) verzekeraars in discussie moet over aansprakelijkheid of omvang van de schade. Wat dat betreft zou deze verzekering eigenlijk niet mogen ontbreken in de reiskoffer van de vakantieganger.

Betrokken bij een ongeval, vraag advies

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en kunt u een beroep doen op een Schadeverzekering inzittenden? Bel ons dan tijdig voor advies zodat wij u kunnen helpen om uw letselschade correct te begroten en te verhalen. Dat kan meestal kosteloos, omdat de kosten van rechtsbijstand doorgaans zijn meeverzekerd. Zo krijgt u waar uw recht op heeft en (vaak) jarenlang premie voor heeft betaald.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | internet marketing dotsolutions