Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Ongeluk gehad met een opgevoerde brommer? Wie is aansprakelijk voor de schade

Vanaf maart 2010 moet je voor het behalen van je bromfiets- of brommobielrijbewijs naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen is ingevoerd om het grote aantal ongelukken met bromfietsers en brommobielrijders te verminderen en de veiligheid op straat te vergroten.

Rijbewijs brommer en scooter

Voor de brommer of scooter moet een ander rijbewijs worden behaald dan voor de brommobiel. Dit heeft onder andere te maken met de positie op de weg en het verschil in bediening van het voertuig. De rijbewijzen zijn dus niet uitwisselbaar!

Rijden zonder rijbewijs

Wanneer iemand toch de weg op gaat zonder geldig rijbewijs kan dat grote financiële consequenties hebben. Enige tijd geleden verleende een nog jonge bromfietser geen voorrang, waardoor een voetganger ernstig letsel opliep. De bromfiets was wel verzekerd, maar de bromfietser beschikte niet over het vereiste rijbewijs. In de verzekeringsvoorwaarden stond dat schade die is ontstaan wanneer wordt gereden zonder geldig bromfietsrijbewijs, niet is verzekerd. De verzekeraar heeft in eerste instantie de schade van het slachtoffer betaald, maar verhaalde de schade vervolgens op de (minderjarige) bromfietser en zijn  ouders.

Over deze zaak is uitgebreid geprocedeerd. Uiteindelijk heeft de rechter besloten dat de bromfietser, ondanks zijn jeugdige leeftijd, had moeten begrijpen dat hij zonder rijbewijs onverzekerd rondreed. De verzekeraar stond in haar recht door dekking te ontzeggen. De bromfietser zal tot in lengte van jaren bezig zijn met het aflossen van zijn schuld.

Opgevoerde brommers

Exact dezelfde problemen kunnen ontstaan wanneer een ongeluk wordt veroorzaakt met een opgevoerde brommer. Veel bromfietser (en hun ouders!) weten dat niet. Maar een opgevoerde brommer is niet verzekerd, zelfs niet wanneer het ongeval plaatsvindt zonder dat er sprake is van te hard rijden! Een “ik wist het niet”-verweer gaat niet op. Van een nieuwe eigenaar wordt verwacht dat hij zijn bromfiets controleert en zo nodig technisch in orde brengt.

Advies aan ouders

Aan ouders het advies: Zorg ervoor dat uw zoon of dochter bevoegd is tot het besturen van een bromfiets of brommobiel en let er op dat deze niet is of wordt opgevoerd. Dat kan u en uw kind een hoop geld en narigheid besparen.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba