Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aansprakelijkheid bij gebrekkige zaken

In het dagelijks leven zit een ongeluk in een klein hoekje. Daardoor kan letsel en schade ontstaan. Veel mensen denken direct aan een verkeersongeval of een bedrijfsongeval, maar schade kan ook ontstaan door gebrekkige roerende zaken, zoals hamers of stoelen.

Steel vliegt van de bijl

U helpt bijvoorbeeld een kennis met het kappen van een boom. Deze kennis gebruikt daarbij zijn eigen bijl. Tijdens het kappen vliegt de bijl van de steel en komt op uw voet terecht, waardoor u letsel oploopt. De wet bepaalt in art. 6:173 BW dat de bezitter van een gebrekkige roerende zaak aansprakelijk kan zijn. U bent ook een bezitter voor de wet wanneer u een zaak geleend heeft (u hoeft dus niet eigenaar te zijn). Er is sprake van een gebrek als het voorwerp niet voldoet aan de eisen die daaraan gesteld mogen worden. De bijl uit het voorbeeld is gebrekkig, omdat de bijl niet van de steel mag losraken.

Aantonen productiefout

Het voorwerp moet een bijzonder gevaar opleveren. Een bijl is van nature een gevaarlijk voorwerp (scherp en zwaar). Als uw kennis de bijl verkeerd gebruikt en u raakt in plaats van de boom, dan is dit geen bijzonder gevaar. U kunt uw kennis dan niet aanspreken voor de gebrekkige zaak, maar vermoedelijk wel uit onrechtmatige daad. Als de bezitter van de zaak kan aantonen dat het gebrek is ontstaan door een productiefout, dan is hij niet aansprakelijk. In dat geval zal het slachtoffer zich moeten richten tot de producent van het voorwerp. Denk bijvoorbeeld aan een stuurpen van een fiets die afbreekt waardoor een fietser ten val komt. Als die fiets nog maar twee weken oud is, is de kans aanwezig dat het gebrek is ontstaan door een productiefout.

Gebrekkige onroerende zaak?

Hoe zit het dan met schade door een gebrekkige onroerende zaak? Stel, u loopt op een mooie lentedag langs het huis van uw buren. Opeens valt er een dakpan op uw hoofd waardoor u schade oploopt. Een dakpan hoort onder normale omstandigheden op het dak te blijven liggen. U hoeft dit gevaar dus ook niet te verwachten. Voor dit geval bepaalt art. 6:174 BW dat de bezitter van het huis aansprakelijk gesteld kan worden.

Heeft u schade opgelopen door een gebrekkige zaak of een gebrekkige opstal? Laat u dan voorlichten over de mogelijkheden om uw schade te verhalen.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba