Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wie draagt verantwoordelijkheid bij instorten dug-out?

In 2014 overleed een 10-jarig meisje in Twijzel nadat ze onder een ingestorte dug-out terecht kwam. Enkele andere kinderen raakten zwaar gewond en belandden in het ziekenhuis. Een tragisch ongeluk dat plaatsvond tijdens het jaarlijkse schoolkorfbal.

Het is een situatie waarbij men zich afvraagt: ‘Hoe heeft dit nu kunnen gebeuren? En wie is er nu verantwoordelijk voor de geleden schade?’ De emotionele schade is intens, de impact verschrikkelijk en nooit in schade of geld uit te drukken. Juristen zullen zich niettemin de komende tijd buigen over de aansprakelijkheidsvraag. Met dit artikel willen wij daaraan een bijdrage leveren. Want hoe vindt de juridische vertaling van dergelijke gebeurtenissen eigenlijk plaats? Wie zou verantwoordelijk kunnen zijn?

Hoe kon de dug-out instorten?

Spelende kinderen die op de dug-out klimmen. Dat komt natuurlijk vaker voor. Kinderen spelen en proberen uit. In negen van de tien gevallen gaat dit goed. Het ongeluk in Twijzel laat helaas zien dat het ook erg fout kan gaan.

De eisen aan een dug-out

Er zijn niet of nauwelijks bouwvoorschriften bekend waarin staat waar een dug-out aan moet voldoen. Een sportvereniging is dan ook vrij in deze keuze. Dit gaat van betonnen tot kunststof varianten. Het aansprakelijkheidsrecht stelt wel eisen aan een dug-out. Een betonnen dug-out zoals in Twijzel is volgens de wet namelijk een opstal (net als een huis) en die moet veilig zijn. Als een opstal niet voldoet aan de veiligheid die iemand mag verwachten en gevaar oplevert, dan kan de bezitter daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Wie treft nu schuld?

Op voorhand is duidelijk dat niemand dit ongeluk heeft voorzien. Toch plaatst iedereen vraagtekens. Internet staat vol met mensen die zich afvragen: ‘Hoe kan dit?’. Ook wanneer het nieuws wordt besproken op straat is dat de hoofdvraag. Of iemand dit daadwerkelijk heeft voorzien, is in het Nederlandse recht niet altijd even belangrijk. Het gaat er vaak om of iemand de kans op een ongeval redelijkerwijze had kunnen voorzien of had kunnen voorkomen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gelden voor de organisator van het korfbaltoernooi, maar misschien nog wel veel meer voor de beheerder van de sportvelden en de dug-out.

Allemaal vragen

De situatie roept een aantal vragen op:

De aansprakelijkheidsvraag

Ervaring leert dat het beantwoorden van dergelijke vragen goed onderzoek vereist. Eerst moet, bijvoorbeeld aan de hand van technisch onderzoek en/of het horen van getuigen worden vastgesteld wat er nu precies is gebeurd. Daarna kan pas worden beoordeeld wie in welke mate aansprakelijk is voor de ontstane schade.

Verwante informatie

Verwante diensten

Advies

Helaas staat dit ongeval niet op zichzelf. Regelmatig komt het voor dat speeltoestellen, roerende of onroerende zaken niet veilig zijn. Wolthers Jagersma letselschade advocaten adviseert in situaties als deze. Via het contactformulier of via ons telefoonnummer kan nadere informatie worden ingewonnen.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | webdesign dotsolutions