Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Een product niet veilig? Dit leidt tot schade. Wie is aansprakelijk?

Wanneer je een product koopt, ga je er van uit dat het veilig en goed is. Meestal is dat ook zo, maar soms blijkt een product toch minder veilig dan aanvankelijk werd gedacht. Wanneer iemand gewond raakt door zo’n gebrekkig product, kan de producent of de verkoper aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.

Gebrekkige producten

Je hebt net een nieuwe fiets gekocht, maar de zadel- of stuurpen breekt spontaan waardoor je ten val komt en gewond raakt. Een net geplaatste glazen douchewand spat spontaan in duizenden stukjes uiteen, waaraan je blijvende littekens en een oog beschadiging overhoudt. Of je hebt ernstig letsel opgelopen, omdat de gebruiksaanwijzing van de machine een grove fout bevatte. Gebrekkige producten komen in veel variaties voor. Een gebrek in een product beperkt zich niet alleen tot het product zelf, ook verkeerde montage of een foute gebruiksaanwijzing vallen hieronder.

Bescherming van slachtoffers

In de Wet Productenaansprakelijkheid zijn alle regels rond gebrekkige producten vastgelegd. Deze wet is vooral gericht op de bescherming van slachtoffers. De procedure om de schade te verhalen is relatief eenvoudig. Schuld speelt geen rol meer. De aanwezigheid van schade en het aantonen dat de schade is veroorzaakt door een gebrek in het product, is voldoende. Toch is dit voor een leek niet altijd gemakkelijk. Vaak is het inschakelen van deskundigen noodzakelijk om te beoordelen hoe (on)veilig het product was.

Aansprakelijk stellen

Niet alleen de producent, ook andere schakels in de verkoopketen, zoals importeurs of detailhandelaren, kunnen door de consument aansprakelijk worden gesteld. Zij kunnen vervolgens zelf proberen de schade te verhalen bij de producent. Consumenten kunnen dus gewoon de winkel aanspreken die het product verkocht heeft.

Verwante informatie

Verwante diensten

Raadpleeg een deskundige

Wanneer een gebrekkig product tot letselschade leidt, is het verstandig een deskundige te raadplegen. Voor een vrijblijvend advies over de verhaalbaarheid van uw schade kunt u terecht bij Wolthers Jagersma Advocaten.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | zoekmachine optimalisatie dotsolutions