Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wie is aansprakelijk wanneer dieren schade veroorzaken

Je kat maakt krassen op de auto van de buurman, je hond bijt onverwacht het neefje dat op bezoek is, je paard trapt de dierenarts die hem komt onderzoeken. Allemaal zaken die kunnen gebeuren wanneer je een huisdier hebt. Wie is er in deze gevallen aansprakelijk? En wie moet de schade betalen?

Ongeluk met hoefsmid

In een dossier van ons kantoor draaide de discussie om wie aansprakelijk was voor schade toegebracht door een paard. Wat was het geval. Een hoefsmid kwam op een manege om de hoeven te bekappen van een jong paard . Het dier was onrustig, daarom waren diverse voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het toedienen van verdovingen en het plaatsen van het dier tussen touwen. Op het moment dat de hoefsmid voorovergebogen stond om met zijn werk te beginnen, bundelde het paard al zijn krachten en probeerde weg te komen. De hoefsmid werd geraakt aan zijn hoofd en kwam onder het paard terecht. Hierdoor liep hij ernstig rugletsel op.

Bezitter van dier aansprakelijk

Aansprakelijkheid voor dieren wordt in het burgerlijk wetboek geregeld in artikel 6:179. Hierin staat dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. Daarbij is van belang dat de schade moet zijn aangericht door eigen activiteit en energie van het dier. Wanneer een hond door omstanders wordt opgehitst waardoor hij gaat bijten, is de bezitter dus (meestal) niet aansprakelijk.

Professionele partij

In eerste instantie probeerde de verzekeraar van de manege onder aansprakelijkheid uit te komen. Gesteld werd dat de hoefsmid een professionele partij was, die rekening diende te houden met een onstuimig paard. Een gevalletje ‘had je maar beter moeten opletten’ dus, volgens de verzekeraar.

Met deze redenering heeft de Hoge Raad in een arrest uit 2001 al korte metten gemaakt. Ook in dat dossier betrof het een professional (dierenarts) en waren diverse voorzorgsmaatregelen genomen. Wanneer een dier door eigen energie schade toebrengt aan een ander, ook al is dat een professional, blijft de bezitter aansprakelijk.Nadat de verzekeraar met dit arrest was geconfronteerd, werd de aansprakelijkheid snel erkend. Het vaststellen van de omvang van de schade kon eindelijk beginnen.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | hoger in Google dotsolutions