Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aansprakelijkheid bij ongeval door toedoen van het openbaar vervoer

Nederland werd een tijd geleden opgeschrikt door het neerstorten van een vliegtuig van Turkish Airlines nabij Schiphol. Deze ramp had 9 dodelijke slachtoffers en vele (zwaar)gewonden tot gevolg. Amerikaanse letselschade advocaten verdringen zich rond de slachtoffers. Hun letselschade zal naar internationaal recht moeten worden verhaald. Maar hoe is de aansprakelijkheid eigenlijk geregeld wanneer je met het Openbaar Vervoer reist?

Vervoerder aansprakelijk voor veilig vervoer

Wanneer je als reiziger gebruik maakt van tram, bus, metro, trein of taxi gelden er aparte wetsbepalingen. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld dat de vervoerder de reiziger veilig en zonder ongelukken van A naar B moet brengen. Overkomt de reiziger tijdens het vervoer een ongeval, dan is de vervoerder bijna altijd aansprakelijk. Alleen als de vervoerder bewijst dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen letsel niet kon worden voorkomen, is hij niet aansprakelijk.

Schade door ondeugdelijke hulpmiddelen

De verplichting tot “veilig vervoer” geldt ook voor het in- en uitstappen. Iedereen kent  het voorbeeld van de te vroeg optrekkende bus, waardoor een passagier ten val komt. Wanneer dit tot letsel leidt, is de vervoerder aansprakelijk. De vervoerder is ook aansprakelijk indien schade ontstaat doordat gebruik werd gemaakt van ondeugdelijke hulpmiddelen. Een rolstoelgebonden vrouw reisde met de trein en kon via een rolstoelbrug de trein weer verlaten. Doordat deze rolstoelbrug echter te steil was, klapte haar rolstoel voorover, met diverse verwondingen tot gevolg. In eerste instantie hield de NS aansprakelijkheid af, omdat de rolstoelbrug aan alle eisen zou voldoen en het personeel volgens voorschrift zou hebben gehandeld. Nadat echter een rapport van een technisch deskundige was overgelegd, wijzigde de NS haar standpunt. Het slachtoffer kreeg haar schade vergoed en de NS trok lering uit het voorval.

Verhoogde schadevergoeding

In 2008 is het bedrag waarvoor vervoerders maximaal aansprakelijk kunnen worden gesteld bij dood of letsel van reizigers fors verhoogd. Sinds 1988 was deze aansprakelijkheidslimiet niet meer aangepast aan de inflatie. Sinds vorig jaar is het maximale bedrag voor contractueel vervoer verhoogd naar 1 miljoen euro per reiziger.

Wees op tijd; na 3 jaar is aansprakelijkheid niet meer mogelijk

Wanneer u letsel heeft opgelopen bij een ongeval in het openbaar vervoer, doet u er verstandig aan tijdig advies in te winnen. Drie jaar na het ongeval verjaart  namelijk de rechtsvordering op de vervoerder. Voor die tijd moet de vervoerder aansprakelijk zijn gesteld.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Wanneer u een ongeluk hebt gehad in het openbaar vervoer en hierbij letselschade hebt opgelopen. Dan staat Wolthers Jagersma u bij. Neemt u contact op met ons deskundige team?


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website realisatie dotsolutions