Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Aansprakelijkheid als passagier bij een ongeluk

Bij letselschade wordt snel gedacht aan verkeersongevallen waarbij (minimaal) twee partijen betrokken zijn. Vrijwel altijd zijn een veroorzaker en een slachtoffer aan te wijzen, soms wordt de schuld verdeeld tussen beide partijen. Dit is bepalend voor de wijze waarop de schade wordt geregeld. Minder bekend is dat er heel vaak sprake is van een derde partij: De schuldloze derde.

Eenzijdig verkeersongeval

Een schuldloze derde is bij een verkeersongeval betrokken geraakt, maar kan van het ontstaan van het ongeval geen enkel verwijt worden gemaakt. Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is de passagier van een personenauto die betrokken raakt bij een ongeval met meerdere partijen waarbij de schuldvraag niet meteen duidelijk is. Minder bekend is dat de passagier die gewond raakt na een eenzijdig verkeersongeval (bijvoorbeeld wanneer de bestuurder zijn auto tegen een boom rijdt) ook kan worden aangemerkt als schuldloze derde en daarbij zijn letselschade vergoed krijgt.

Verkeerde moment, verkeerde plaats

De schuldloze derde heeft op geen enkele wijze bijgedragen aan het veroorzaken van het ongeval. Hij was slechts op het verkeerde moment op de verkeerde plaats aanwezig. Het zou wrang zijn, wanneer hij zou moeten wachten op vergoeding van zijn letselschade tot is uitgezocht wie aansprakelijk is.

Echtgenoot aansprakelijk stellen?

Voor deze gevallen heeft de verzekeringsbranche een regeling ontworpen. Die regeling brengt met zich mee dat de schuldloze derde elk van de betrokken verzekeraars kan aanspreken tot het vergoeden van zijn letselschade, zelfs als nog niet duidelijk is wie er aansprakelijk is. De verzekeraars verrekenen na de definitieve vaststelling van de aansprakelijkheid onderling de uitgekeerde schade. Op deze manier wordt de schuldloze derde niet nog meer slachtoffer dan hij al is. Het maakt hierbij niet uit of er een familieband bestaat tussen de mogelijke veroorzaker en het slachtoffer. Ook echtgenoten kunnen elkaar aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Veel mensen voelen in zo’n situatie vaak enige schroom, want “hij/zij deed het toch niet expres”.

Buiten uw schuld betrokken bij ongeval

Wanneer u buiten uw schuld betrokken bent geraakt bij een ongeval, doet u er verstandig aan u goed te laten begeleiden. Wolthers Jagersma Advocaten heeft de kennis in huis om u adequaat van dienst te zijn.

Verwante informatie

Verwante diensten

Advies

De advocaten van Wolthers Jagersma Advocaten zijn u van dienst met deskundig advies.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | maatwerk web applicatie dotsolutions