Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Vrouw valt van keldertrap en loopt letselschade op

Een eenvoudig bezoekje aan een notaris kreeg voor een oudere dame een vervelend staartje. Toen zij op zoek was naar het toilet, opende zij per ongeluk de deur naar de kelder. De vrouw is een paar meter naar beneden gevallen en liep daarbij behoorlijk letsel op. Is de notaris aansprakelijk voor het letsel van deze dame?

Notaris aansprakelijk

De vrouw in kwestie stelde in ieder geval de notaris wel aansprakelijk voor de door haar geleden schade. De deur naar de kelder was niet op slot en het licht in de kelder brandde niet. De deur naar de kelder was identiek aan de deur naar het toilet, met uitzondering van een kleine sticker met het woord ‘toiletten’. Toen de vrouw aan het einde van de bespreking aangaf dat zij naar het toilet moest, heeft de notaris haar naar het halletje verwezen, zonder daarbij te vermelden welke deur zij moest gebruiken.

Rechtbank: 40% eigen schuld

Volgens de rechtbank had de vrouw beter moeten uitkijken welke deur zij gebruikte en niet zomaar in een donkere ruimte moeten stappen, waarvan zij niet wist wat daar achter was. De notaris is volgens de rechtbank weliswaar aansprakelijk voor de schade, maar er is sprake van 40% eigen schuld.

Gerechtshof: alle schade vergoeden

De vrouw gaat in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch. Volgens het gerechtshof komen er in een notariskantoor dagelijks veel mensen die het pand nog nooit eerder bezocht hebben. Wanneer zich in een dergelijk pand een deur bevindt die gemakkelijk bereikbaar is voor bezoekers, die niet op slot is en waarachter zich direct een steile trap bevindt die naar een niet verlichte kelder leidt, is dat voor onoplettende, niets vermoedende bezoekers potentieel gevaarlijk. De notaris had zeer eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen nemen: de deur naar de kelder op slot doen. De fout van de notaris (een mogelijk gevaarlijke situatie in stand laten) weegt volgens het gerechtshof veel zwaarder dan de fout van de vrouw (niet goed uitkijken). Daarom moet de notaris alle schade van de vrouw vergoeden.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | zoekmachine marketing dotsolutions