Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Hoe werkt aansprakelijkheid bij whiplash letsel?

In onze letselschade praktijk helpen wij veel mensen die whiplash-letsel hebben opgelopen. Vaak na achterop-aanrijdingen (kop-staart botsingen), maar dat is niet altijd het geval. Whiplash kan ook ontstaan na een frontale aanrijding of een ander ongeval waarbij het hoofd  ten opzichte van de romp een onverwachte snelle beweging maakt, waardoor de nek overmatig wordt uitgerekt.

Als gevolg van een whiplash-ongeval kunnen beschadigingen optreden in de halswervelkolom, overige halsstructuren, in het aangezicht en in de halsruggenmerg en hersenen met hersenstam. Maar meestal zijn die beschadigingen niet zichtbaar te maken door middel van rontgenonderzoek, scans of een MRI. We spreken dan al gauw over moeilijk te objectiveren klachten.

Klachten whiplash

De klachten die na een whiplash-ongeval optreden worden het whiplashsyndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen veel voor. Ook zien we regelmatig dat een slachtoffer moeite heeft met het verwerken van externe prikkels, zoals harde geluiden of fel zonlicht.

Juridische kant

De schaderegeling bij een whiplash-ongeval is complex doordat whiplash een moeilijk te objectiveren ziektebeeld is. Hierdoor is het niet eenvoudig om vast te stellen of er een ‘causaal’ (oorzakelijk) verband bestaat tussen het whiplash-ongeval en de geleden schade, met andere woorden: is de schade het gevolg van het whiplash-ongeval of zijn er andere mogelijke oorzaken aan te wijzen? Aangezien veel whiplashklachten algemeen van aard zijn (iedereen heeft wel eens hoofdpijn of is wel eens vermoeid), zal de tegenpartij die de schade moet vergoeden vaak zoeken naar andere oorzaken (pre-existente factoren), zoals ongevallen die in het verleden zijn gebeurd of mentale en psychische problemen die iemand vóór het ongeval al ondervond. Er wordt dan snel beweerd dat de klachten niets (meer) met het ongeval te maken hebben, maar verband houden met die andere, ongevalsvreemde factoren.

Ervaren letselschade advocaat

Voor een goed verloop van deze discussie en daarmee de schaderegeling is het van groot belang dat een ervaren letselschade-advocaat meekijkt. Hij kan adviseren over hoe de klachten het beste onderbouwd kunnen worden. Want ook al zijn de klachten moeilijk te objectiveren, zolang er sprake is van zorgvuldige dossiervorming waaruit een plausibel klachtenpatroon blijkt, waarvoor geen andere redelijke verklaring dan het ongeval bestaat, zal de verzekeraar verplicht zijn uw schade te vergoeden.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | bouw van website dotsolutions