Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Agrariër raakt door whiplash arbeidsongeschikt voor zwaar werk

Agrariër raakt door whiplash arbeidsongeschikt voor zwaar werk. Zijn werkzaamheden kunnen door de aanschaf van machines voor een groot deel worden opgevangen, waardoor hij zijn bedrijf niet hoeft te verkopen. De rechter erkent dat het belangrijk is dat iemand aan het werk blijft. De aansprakelijke verzekeraar zal de hiermee gemoeide investering moeten betalen.

Rechtbank beslist over postwhiplashsyndroom

De rechtbank bevestigt in de eerste plaats dat er spraken is van een postwhiplashsyndroom (PWS). De rechtbank vindt het aannemelijk dat de daarmee gemoeide gezondheidsklachten (meestal nekklachten, hoofdpijn en concentratieverlies) door het ongeval zijn ontstaan. Dat geen medische afwijkingen kunnen worden geobjectiveerd en in die zin een medische onderbouwing ontbreekt, staat daaraan niet in de weg. De rechtbank volgt hiermee de rechtspraak van de Hoge Raad.
In de tweede plaats stelt de rechtbank voorop dat het slachtoffer zoveel mogelijk wordt teruggebracht in de situatie waarin hij zou hebben verkeerd wanneer het ongeval niet had plaatsgevonden. Bij de berekening van schadevergoeding moet dat het uitgangspunt zijn. Toegepast op deze casus betekende dit dat het slachtoffer financieel in staat werd gesteld om de handmatige arbeid waartoe hij niet meer in staat is, machinaal te laten verrichten. Daarmee zou deze agrariër zijn arbeidsongeschiktheid terugbrengen van 70% naar 20%, waarmee hij in staat was om zijn bedrijf voort te zetten, net zoals in de situatie zonder ongeval.
Hoewel het gaat om hoge kosten die eigenlijk niet in verhouding staan tot de winstgevendheid van de onderneming, wijst de Rechtbank de vordering toe. De te treffen maatregelen zullen namelijk de arbeidsongeschiktheid significant terugbrengen en bovendien in belangrijke mate bijdragen aan de levensvreugde van het slachtoffer.
De rechtbank heeft zich goed gerealiseerd dat ons dagelijkse werk veel meer is dan levensonderhoud alleen. Werk geeft je identiteit en draagt bij aan welbevinden. Dat merken wij iedere dag wanneer wij mensen spreken die door een ongeval (blijvend) arbeidsongeschikt zijn geraakt. Verveling en niets (kunnen) doen, kan leiden tot neerslachtigheid of (erger) tot depressies. Daarom strijden we dagelijks voor goede re-integratie-instrumenten om iemand, ook na een ongeval, aan het werk te houden of door midden van ander werk (omscholing) nieuw perspectief te bieden. Misschien wel een van de dankbaarste onderdelen van ons werk.

De volledige uitspraak kunt u hier lezen: uitspraken en rechtspraak

Schadevergoeding bij letsel tijdens of door het werk

- kosten letselschade

- smartengeld vergoeding

- ongelijke berekening letselschade mannen en vrouwen

-


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | bouw van website dotsolutions