Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Hoe hoog is de smartengeld vergoeding

Wanneer mensen (ongevraagd en onverwacht) een letselschadeadvocaat nodig hebben, komt men vroeg of laat in aanraking met het begrip schade. Daarover bestaan veel onduidelijkheden. Terwijl de een blij is met een vergoeding voor zijn beschadigde fiets, meent een ander dat hij recht heeft op tonnen smartengeld.

Soorten schade

Het begrip schade kan ingedeeld worden in vermogensschade (materiële schade) en smartengeld (immateriële schade). Bij vermogensschade kan gedacht worden aan inkomensschade, medische kosten, reiskosten, kosten van huishoudelijke ondersteuning en kosten wegens verlies van doe-het-zelfcapaciteit. De benadering van elke schadepost is steeds gelijk: er wordt een vergelijking gemaakt tussen de situatie na ongeval en de fictieve situatie zonder ongeval. De discussie gaat dan vaak over wat iemand wel/niet meer kan na een ongeval en over toekomstverwachtingen. Hoe had het leven van een 20-jarige jongen zich ontwikkeld wanneer hij niet een ernstig ongeval had gehad? Zou hij zijn studie hebben afgemaakt en die goede baan hebben gekregen waar hij zo hard voor werkte? Op welk niveau liggen zijn klachten en beperkingen? Is de gestelde arbeidsongeschiktheid daarvan een gevolg of zijn er andere oorzaken die (ook) leiden tot arbeidsongeschiktheid.

Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat iemand is aangedaan. En daar ligt gelijk het probleem. Want hoe bepaal je de ‘waarde’ van het moeten missen van een been of een oog of de gederfde levensvreugde omdat je je hobby’s niet meer kunt uitoefenen?

De verwachtingen rond smartengeldbedragen worden gevoed door verhalen uit de Verenigde Staten. Onlangs stond een bericht in de krant over een man die vier dagen aan zijn lot was overgelaten in een Amerikaanse politiecel. Hij ontving 4,1 miljoen dollar smartengeld. In Nederland en Europa zijn dit soort bedragen ondenkbaar. Al meer dan 20 jaar is € 150.000 de bovengrens. Wanneer rekening wordt gehouden met inflatie, holt in Nederland de smartengeldvergoeding achteruit, terwijl de smartengeldvergoedingen in een aantal ons omringende landen de laatste jaren wel zijn gestegen. In Duitsland zijn de smartengeldbedragen zelfs verdubbeld.

Smartengeld gids

De ANWB brengt elke 4 jaar de Smartengeldgids uit, een verzameling gerechtelijke uitspraken over smartengeld. Van deze gids wordt veel gebruik gemaakt voor het bepalen van de hoogte van smartengeld. Maar alleen met deze uitspraken kom je er niet. Elke zaak kent andere gezichtspunten. Het begroten van smartengeld is maatwerk waarbij specifiek aandacht moet worden gevraagd voor de gevolgen van het letsel voor het dagelijks leven van het slachtoffer, zoals de duur en intensiteit van de medische behandeling, de mate van afhankelijkheid, de gevolgen voor werk en hobby’s, de intensiteit van het verdriet en de ernst van de pijn. Alleen wanneer deze aspecten zorgvuldig worden uitgelicht, kan een rechtvaardigde smartengeldvergoeding worden afgedwongen. Alleen zo zal de neerwaartse smartengeldspiraal in Nederland kunnen worden omgebogen naar een meer rechtvaardig niveau dat bovendien past bij de ons omliggende landen.

Laat u voorlichten

Bij het berekenen van schade komt veel kijken. Laat u daarom altijd goed voorlichten door een letselschadeadvocaat, die voor úw belangen op komt. En dat is niet die aardige man of vrouw die namens de betalende verzekeraar uw schade komt opnemen.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | website optimalisatie dotsolutions