Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Medische aansprakelijkheid? Een lastige kwestie

Het Scheperziekenhuis in Emmen staat de laatste weken volop in de belangstelling. Verschillende patiënten hebben ernstige complicaties ondervonden na een maagverkleiningsoperatie. Tenminste zes patiënten zijn zelfs overleden. Ook bij Wolthers Jagersma zijn vragen over deze situatie binnengekomen. Kan de betreffende arts aansprakelijk worden gesteld?

De inspanningsverplichting van een arts

Medische aansprakelijkheid is een van de lastigste onderwerpen uit ons aansprakelijkheidsrecht. Dat komt omdat een arts een inspanningsverplichting heeft: de verplichting om z’n best te doen. Artsen kunnen niet een bepaald resultaat garanderen; er zijn te veel onvoorziene factoren die van invloed kunnen zijn. Uiteraard zijn er fouten die zonder discussie tot aansprakelijkheid leiden, zoals de amputatie van het verkeerde been. Maar er is een groot grijs gebied waarin aansprakelijkheid niet direct vast staat.

Naar beste weten en kunnen werken

Wanneer er tijdens een operatie een complicatie optreedt, wordt de aansprakelijkstelling al ingewikkelder. Zolang een arts “naar beste weten en kunnen” zijn behandeling heeft verricht, kan hem niet veel verweten worden. Dit is natuurlijk anders wanneer de complicatie voorzienbaar was en voorkomen had kunnen worden. Of wanneer de complicatie is ontstaan doordat verzuimd is een voorgeschreven behandelprotocol te volgen. In de praktijk blijkt er dus een verschil te bestaan tussen ‘fout gegaan’ of ‘fout gedaan’.

Informatieplicht over de risico's

Om een behandeling te kunnen starten moet de arts u om toestemming vragen. Daarvoor is het noodzakelijk dat u duidelijk wordt geïnformeerd over de diagnose en de aard van de ingreep. De mogelijke risico’s op complicaties moeten worden besproken en alternatieve behandelmethoden moeten worden geschetst. Alleen zo bent u in staat een goede afweging te maken van eventuele kansen en risico’s.

Gedegen dossieronderzoek

Om vast te kunnen stellen wat er in Emmen precies fout is gegaan, is gedegen onderzoek nodig. Naar nu blijkt zijn er veel patiënten die dezelfde klachten kregen na de maagverkleiningsoperatie. Elke patiënt dacht echter dat hij/zij de “pech” had dat er bij hem/haar complicaties waren opgetreden. De behandelend arts moet hebben geweten van de frequentie waarmee deze complicaties optraden. Dossieronderzoek zal leren of hij eerder aan de bel had kunnen en moeten trekken.

Verwijtbare fout van een arts? Kom in actie

Wanneer u te maken krijgt met gebrekkige informatie of met een verwijtbare fout van een arts in de behandeling, dan kunt u beter niet te lang wachten met uw aansprakelijkstelling. De praktijk leert dat met het beoordelen van aansprakelijkheid veel tijd is gemoeid.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Hebt u vragen? Neem contact op met de letselschade advocaten van Wolthers Jagersma.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website beheer dotsolutions