Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Feiten vastleggen bij een verkeersongeval

Per 1 januari 2010 is de politie overgestapt op een eenvoudiger systeem van het registreren van ongevallen. Het opmaken van een politieongevallenregistratieformulier, waarbij onder meer een situatieschets en de identiteit van de betrokkenen moest worden genoteerd, is vervangen door een kenmerkenmelding. Hierdoor wordt het nog belangrijker voor betrokkenen om zelf de juiste gegevens te noteren en de situatie goed vast te leggen. Verandert dit veel aan de bestaande situatie?

Eenvoudige verkeersongevallen

Bij eenvoudige verkeersongevallen komt de politie niet altijd meer naar de plaats van het ongeval. Wanneer er een melding van een ongeval wordt gemaakt, zal in eerste instantie worden doorgevraagd naar de ernst van het ongeval. Wanneer er slechts sprake is van blikschade kan dit door de betrokkenen zelf worden afgehandeld, bijvoorbeeld door het invullen van een schadeformulier.

Ernstige verkeersongevallen

Wanneer er sprake is van ernstige overtredingen of lichamelijk letsel komt de politie wel in actie. Dit geldt ook voor situaties waarbij de weg vanwege het ongeval geblokkeerd wordt. Ook wanneer er grote onenigheid is ontstaan tussen betrokkenen bij het ongeval, komt de politie de situatie beoordelen. Er lijkt niet zoveel te veranderen ten opzichte van de oude situatie. Toch is het verstandig om van elk ongeval de feiten zo goed mogelijk vast te leggen. Soms is namelijk niet direct duidelijk of iemand letsel heeft opgelopen.

Whiplash klachten

Whiplash klachten zoals hoofd- en nekpijn kunnen bijvoorbeeld pas in een later stadium duidelijk worden. Naarmate er meer tijd is verstreken tussen het ongeval en het manifesteren van de klachten, wordt het lastiger te bewijzen dat de klachten zijn veroorzaakt door het ongeval.

Dit doet u bij een verkeersongeval

Wanneer de politie niet komt, noteer dan zelf naam-, adres- en kentekengegevens van de betrokkenen en eventuele getuigen. Maak eventueel foto’s van de situatie. Wanneer er korte tijd na het ongeval toch lichamelijke klachten optreden, is het verstandig naar de huisarts te gaan. De huisarts noteert de klachten in uw medisch dossier. In eventuele latere discussies met verzekeraars zijn dit soort gegevens belangrijk.

Verwante informatie

Verwante diensten

Advies

Wolthers Jagersma Advocaten kan u met raad en daad terzijde staan. Wanneer u schade hebt geleden door toedoen van een ander, kunt u vrijblijvend advies vragen.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website optimalisatie dotsolutions