Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Inzet arbeidsdeskundige bij letselschade

Het vaststellen van letselschades vraagt tijd. Soms, omdat nog niet alle feiten rond het ongeval boven tafel zijn, maar vaker omdat nog niet duidelijk is hoe blijvend het opgelopen letsel zal zijn. Daarnaast worden bij de behandeling van een letselschadedossier vaak verschillende deskundigen ingezet, hetgeen ook de nodige tijd vergt. Vandaag bespreken we de rol van de arbeidsdeskundige in het schaderegelingsproces.

De arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundige is specialist op het gebied van mens, werk en inkomen. Wanneer deze drie factoren met elkaar in evenwicht zijn, zal iemand meestal lekker in zijn vel zitten. Wanneer de balans verkeerd uitslaat, kan een arbeidsdeskundige ideeën en maatregelen aandragen waarmee het evenwicht hersteld kan worden.

Vaststellen mate van ongeschiktheid

In letselschadezaken is er duidelijk sprake van een verstoring van het evenwicht: iemand is gewond geraakt ten gevolge van een ongeval en kan daardoor zijn werk tijdelijk of nooit meer uitoefenen. Dit heeft grote gevolgen voor het welbevinden en de financiële situatie van het slachtoffer. In dit soort situaties wordt een arbeidsdeskundige ingeschakeld. Hij speelt een rol in het beoordelen van de mate van arbeidsongeschiktheid, het vaststellen van het verlies aan inkomen en zo mogelijk bij het re-integreren van het slachtoffer. De kosten van de arbeidsdeskundige zijn onderdeel van de totale schade en worden verhaald op de verzekeraar van de veroorzaker.

Beoordelen resterend arbeidsvermogen

Een arbeidsdeskundige denkt eerder in kansen dan in bedreigingen. Hij zal dan ook eerder kijken naar wat iemand nog wel kan, dan naar wat iemand niet meer kan. Dit heet het resterend arbeidsvermogen. Hierbij is de aard van het letsel natuurlijk van groot belang. Iemand met een gebroken been kan waarschijnlijk nog goed secretariële werkzaamheden uitvoeren, terwijl het werken als heftruckchauffeur onmogelijk is. Bij de arbeidsdeskundige beoordeling kan ook de zelfwerkzaamheid thuis of de inzet van huishoudelijke ondersteuning worden meegenomen.

Re-integratie

De arbeidsdeskundige speelt een belangrijke rol bij de hervatting van arbeid. Soms lukt dit op de oude werkplek, door deze aan te passen op de beperkingen. In een aantal gevallen zal echter gezocht moeten worden naar alternatieve of meer passende arbeid. In overleg met het slachtoffer worden wensen en mogelijkheden geïnventariseerd, waarbij ook de benodigde scholing, training en werkplaatsaanpassingen in kaart worden gebracht. Voor een slachtoffer is dit veelal een emotionele fase in het verwerkingsproces omdat hij dan wordt geconfronteerd met zijn beperkingen. De arbeidsdeskundige probeert samen met het slachtoffer het vizier weer te richten op nieuwe kansen en mogelijkheden die de toekomst te bieden heeft.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Wolthers Jagersma Advocaten werkt nauw samen met verschillende arbeidsdeskundigen. Financiële compensatie na een ongeval is belangrijk, maar het bieden van nieuw perspectief op werk, is minstens zo belangrijk. Hebt u vragen? Neem dan contact op.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website ontwerp dotsolutions