Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wat doet de politie bij letselschade?

Het lijkt zo’n open deur: wanneer je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval moet je zorgen dat je in ieder geval de naam- en adresgegevens hebt van de andere partij. Meestal gebeurt dit ook, bijvoorbeeld via een ingevuld Schadeformulier. Maar het kan gebeuren dat je zo ernstig gewond bent, dat het uitwisselen van gegevens niet mogelijk is. Dan ben je blij dat de politie aanwezig is, want zij legt alles vast en dan komt het vast goed. Of toch niet?

Rol van de politie

Kleinere verkeersongevallen worden tegenwoordig zonder tussenkomst van de politie opgelost. De betrokken partijen wisselen gegevens uit en de verzekeringsmaatschappijen gaan met elkaar in gesprek over de aansprakelijkheid. Dit is prima geregeld, zolang er geen onduidelijkheid bestaat over de toedracht.

Zwaardere ongevallen

Bij zwaardere ongevallen, zeker wanneer er gewonden zijn gevallen, komt de politie vanzelfsprekend wel. Zij registreert zo objectief mogelijk wat er is gebeurd en verzamelt de nodige gegevens. Als slachtoffer ga je er vanuit dat het goed komt. Uit onze praktijk blijkt helaas dat dit niet altijd het geval is. Wanneer het slachtoffer of zijn belangenbehartiger na het ongeval bij de politie aanklopt voor gegevens van de tegenpartij, bijvoorbeeld verzekeringsgegevens, worden deze niet altijd gegeven. Men beroept zich daarbij op vermeende privacy-wetgeving waardoor men geen informatie zou mogen verstrekken Het slachtoffer heeft daardoor geen gegevens en blijft achter in grote onzekerheid met mogelijk veel (letsel)schade.

Procesverbaal opvragen

Wanneer er een proces-verbaal van het ongeval wordt opgemaakt, kan het slachtoffer dit opvragen. Hierin staan wel de benodigde gegevens van de tegenpartij. Helaas duurt het vaak lang, soms wel 9 maanden, voor dit beschikbaar komt. Deze gang van zaken is niet in het belang van het slachtoffer en werkt zeer frustrerend.

Verschil in politiekorpsen

Het is bijzonder dat er grote verschillen tussen politiekorpsen blijken te zijn: het ene korps geeft als vanzelfsprekend wel direct de gevraagde gegevens, het andere korps heeft koudwatervrees, is bang zich aan privacy-wetgeving te branden en verstrekt geen gegevens. Een enkele keer neemt men, na veel aandringen van een belangenbehartiger, contact op met de tegenpartij om toestemming te vragen. Vaak vindt de tegenpartij het geen enkel probleem dat de gegevens worden doorgespeeld.

Het weigeren op privacy-gronden van inzage in de gegevens is volgens ons onjuist. Helaas loop je bij de weigerachtige korpsen tegen een muur op, die niet is te slechten. De moraal van dit verhaal moge duidelijk zijn: wanneer u ook maar enigszins in staat bent gegevens te noteren of foto’s te maken na een ongeval, doe dat dan. Een foto van een kenteken kan al genoeg zijn.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | maatwerk web applicatie dotsolutions