Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Heeft de kredietcrisis gevolgen voor het afwikkelen van letselschade?

Vanaf het laatste kwartaal van 2008 is de wereld in de greep van de kredietcrisis. Ook in Nederland zijn de gevolgen van het jarenlang blindelings vertrouwen van de financiële sector goed te merken. Banken dreigen om te vallen, spaargeld en pensioenen lijken niet meer zeker en massa-ontslagen worden voorbereid. Maar heeft de kredietcrisis ook gevolgen voor het afwikkelen van letselschades?

Gevolgen kredietcrisis worden zichtbaar

In eerste instantie leek de kredietcrisis zich te beperken tot de wereld van banken en aandelenmarkten. Menigeen krabde zich wel achter de oren toen de aandelenmarkten onderuit gingen. Maar aangezien “in aandelen gaan” meestal toch iets van de lange adem is, wachtte men op betere tijden. Nu echter banken en verzekeraars gered moeten worden met financiële injecties van de overheid en particulieren en bedrijven minder makkelijk hypotheken en leningen kunnen afsluiten, beginnen de gevolgen in het dagelijks leven zichtbaar te worden.

Letselschade afhankelijk van verzekeringen

Bij het afwikkelen van letselschades hebben wij (vrijwel) altijd te maken met verzekeraars. Het hele systeem van verzekeringen is gebaseerd op vertrouwen en saamhorigheid. Gezamenlijk betalen we verzekeringspremies, waardoor we indien noodzakelijk, een uitkering kunnen ontvangen uit de opgebouwde “spaarpot”. We vertrouwen erop dat de verzekeraars goed op het ingelegde geld past. Wanneer dit vertrouwen wegvalt, zijn de gevolgen niet te overzien. Het is daarom goed dat de overheid verzekeraars en banken ondersteunt. Verzekeraars kunnen zodoende niet snel failliet gaan, zodat schades gewoon betaald worden.

Gevolgen voor de hoogte van de letselschade

Toch heeft de kredietcrisis wel gevolgen voor het berekenen van letselschades. Met name wanneer er sprake is van schade door arbeidsongeschiktheid. Is er sprake van letselschade? Dan wordt het inkomen na ongeval (uitkering) vergeleken met het inkomen dat zou zijn verdiend wanneer het ongeval niet had plaatsgevonden. Die toekomstige situatie is onzekerder geworden. Misschien was iemand zonder het ongeval ook wel ontslagen of zou het bedrijf waar hij werkte zijn gereorganiseerd. Hierdoor zou zijn of haar inkomen, het ongeval weggedacht, evengoed een flinke deuk hebben opgelopen, waardoor het verschil tussen het inkomen zonder en het inkomen met ongeval (de schade) kleiner wordt. Wij verwachten op dit onderdeel meer discussies met verzekeraars, waardoor de afwikkeling van letselschadezaken vertraging kan oplopen.

Verwante informatie

Verwante diensten

Deskundige begeleiding bij letselschade

Het is verstandig u te verzekeren van een letselschadeadvocaat die namens u stevig kan onderhandelen. Neem contact op met Wolthers/Jagersma Advocaten. Wij hebben jarenlange ervaring in het afhandelingen van zaken die zijn ontstaan uit letselschade.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions