Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Hoe zit het met letselschade bij 'ernstige' sportongevallen

Het afgelopen weekend stond Hoogeveen in het teken van twee grote sportieve evenementen: de ronde van Drenthe en de Cascaderun. Hopelijk is het een groot sportief feest geweest, waarbij weinig blessures zijn opgelopen. Tijdens het sporten kunnen mensen letsel oplopen. Dit kan ontstaan door een verkeerde beweging, maar soms ook door toedoen van een ander. Ongevallen die plaatsvinden tijdens het sporten zijn vaak lastige zaken. Verschillende facetten spelen een rol, waardoor niet altijd duidelijk is wie er aansprakelijk is voor het ongeval.

Sporten gezond

Sporten is gezond. Via televisie, tijdschriften en dagbladen worden we er van doordrongen dat bewegen goed voor lichaam en geest is. Maar bij het beoefenen van een sport heb je een grotere kans op blessures. Veel van deze blessures behoren tot het ‘normale’ risico dat de betreffende sport met zich meebrengt. Je weet dat je als voetballer wel eens een knieblessure kunt oplopen of dat je als wielrenner uit de bocht kunt vliegen. En als bokser moet je niet zeuren over een beetje hoofdpijn na een wedstrijd. Deze risico’s nemen we voor lief en proberen we door goed te trainen zo laag mogelijk te houden.

Letselschade bij sportongevallen

Er zijn echter sportongevallen waarbij meer aan de hand is. Een voorbeeld uit de praktijk betreft een ervaren turnster die een lastige oefening aan de ringen deed. Ze had de oefening vaker gedaan en de trainer liet het vangen over aan een medeturnster. Het ging verschrikkelijk fout: het meisje viel uit de ringen en raakte met haar hoofd de vloer. Hierbij liep ze zo ernstig hoofdletsel op, dat ze blijvend invalide raakte. De rechter oordeelde dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren genomen. De turnvereniging was aansprakelijk voor de schade.

Gedrag onsportief?

Als voetballer kun je af en toe een trap tegen je been krijgen, dat brengt de sport met zich mee. Maar wanneer een medespeler willens en wetens een doodschop verkoopt, wordt de situatie anders. Werd de bal gespeeld of de man? In dergelijke situaties is het steeds van belang goed te bekijken of het gedrag van de veroorzaker van het letsel tegen de geest van het spel indruist en als ‘onsportief ’ kan worden aangemerkt.

Aansprakelijkheid bij het sporten

Aansprakelijkheid bij letselschade ontstaan tijdens het sporten staat niet zomaar vast. Er blijft een grijs gebied of het ongeval tot de normale risico’s van de sport behoort, of dat er verwijtbaar gedrag in het spel is. Een letselschadeadvocaat kan hierover meer duidelijkheid geven.

Verwante informatie

Verwante diensten

Advies

De advocaten van Wolthers Jagersma Advocaten zijn u van dienst met deskundig advies.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba