Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Letselschade door gladheid tijdens werktijd

“Begeef je je als werknemer op glad ijs?”

Code Rood. Weeralarm. IJzelvrij. De afgelopen dagen staan in het teken van extreem winterweer. De overheid roept mensen op vooral thuis te blijven, scholen en universiteiten sluiten hun deuren en voor heel even lijkt Noord-Nederland totaal  ontwricht. De wegen zijn praktisch onbegaanbaar. Toch wordt massaal melding gemaakt van ongevallen, gelukkig vaak ‘slechts’ met blikschade tot gevolg. In enkele gevallen ontstaat helaas letsel bij een ongeluk veroorzaakt door gladheid, soms zelfs met fatale gevolgen. Als zo’n ongeluk tijdens werktijd gebeurt, bestaat er dan een recht op schadevergoeding voor een werknemer?

Een werkgever heeft een strenge zorgplicht voor de veiligheid van werknemers. Zo zal een werkgever ervoor moeten zorgen dat de werkplekken, de werkmiddelen etc. veilig zijn. Als het glad is, zal een werkgever hier dus actie op moeten ondernemen. Hierbij kan gedacht worden aan het strooien of het ijsvrij houden van het werkterrein. Maar denk ook aan beschermende antislipschoenen voor werknemers die met gladheid te maken krijgen. Een werkgever moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat zijn werknemers schade oplopen in de uitoefening van de werkzaamheden. Als dat niet is gebeurd, is de werkgever aansprakelijk.

Maar wat nu als er een verkeersongeval plaatsvindt in de auto of op de fiets op weg naar het werk? En wat als tijdens het werk een ritje moet worden gemaakt waarbij een ongeval ontstaat? In die gevallen heeft een werkgever vaak niet of nauwelijks invloed op de werkomstandigheden, omdat de werknemer zich in het verkeer begeeft. Toch kan de werkgever ook hier verplichtingen hebben, bijvoorbeeld door het afsluiten van een behoorlijke verzekering. Deze verzekering moet dan dekking bieden tegen de gevolgen van een verkeersongeval van de werknemer. Als de verzekering ontbreekt, dan is de werkgever aansprakelijk voor de gevolgen.

Werkgever aansprakelijk bij verkeersongeluk in werktijd?

De verzekeringsplicht van de werkgever geldt in ieder geval voor verkeersongevallen tijdens werktijd. In principe is het woon-werkverkeer voor eigen risico van de werknemer.

Naschrift: de afgelopen dagen gold code rood in Noord-Nederland. Interessant is de vraag wat geldt als de werkgever toch zijn werknemers verplicht in de auto te stappen bij het extreme weer. Als dan tijdens woon-werkverkeer een ongeval overkomt, is het voorstelbaar dat de werkgever hiervoor aansprakelijk is.


Mr. Rutger Zwols, letselschade advocaat
Wolthers Jagersma Advocaten BV


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | ontwerp dotsolutions