Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Schadevergoeding bij letselschade ongeluk evenementen

Ieder jaar worden er in Nederland talloze evenementen georganiseerd waar veel mensen op af komen, zoals festivals, ballonvaartdemonstraties of stuntshows. Bijna altijd verlopen die prima, en staan ze garant voor plezier en uitbundigheid. Maar soms gaat het helaas vreselijk mis, zoals in 2014 gebeurde in Haaksbergen tijdens de demonstratie met een monstertruck. Wie is er aansprakelijk in zulke situaties?

Roep om schuldige

Na zo’n vreselijk ongeval, met zoveel doden en gewonden, komt als eerste de vraag naar boven: Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Direct daarna volgt de vraag: Had dit kunnen worden voorkomen? En: Wie is er aansprakelijk? Hoe graag we ook snel antwoord zouden willen krijgen op deze vragen, vaak duurt het lang voor duidelijk is wat er precies is gebeurd.

Veiligheidsrisico's

Evenementen brengen veiligheidsrisico’s met zich mee. De situatie ter plekke is belangrijk bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Om het risico op ongelukken zo klein mogelijk te houden worden aan evenementen hoge veiligheidseisen gesteld en heeft de organisator van het evenement een vergaande ‘zorgplicht’ ten opzichte van toeschouwers en deelnemers.

Zorgplicht

Of de organisator aansprakelijk is voor de schade, hangt af van de vraag of hij zijn zorgplicht heeft geschonden. Dit wordt beoordeeld aan de hand van vier criteria die de Hoge Raad heeft vastgesteld in een zaak die handelde om een openstaand kelderluik. Daarom worden deze criteria ook wel de  ‘kelderluik-criteria’ genoemd:

Kans op letselschade bepaalt zorgplicht

Zo wordt de zorgplicht van de organisator groter naarmate het evenement gevaarlijker is, de kans bestaat dat deelnemers minder voorzichtig of oplettend zullen zijn, de kans op een ongeval of letselschade groter is en veiligheidsmaatregelen redelijk eenvoudig kunnen worden getroffen.

In Haaksbergen heeft de gemeente een vergunning verleend voor het evenement. Als bezoeker ga je er dan vanuit dat het wel goed zit met de veiligheidsmaatregelen. Dat de rol van de gemeente ook  onder de loep wordt genomen, is vanzelfsprekend.

Onderzoek is bepalend

Aansprakelijkheid ligt niet automatisch vast. Het zijn de feiten en omstandigheden die uiteindelijk bepalend zullen zijn voor het antwoord op de aansprakelijkheidsvraag. Daarom is onderzoek naar deze feiten zo belangrijk. Voor alle betrokkenen is het te hopen dat dit onderzoek snel kan worden afgerond.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | maatwerk web applicatie dotsolutions