Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Hoe zit het met letselschade maagverkleining

Scheperziekenhuis Emmen nam te veel risico's bij maagverkleiningen. Dit blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vorige week werd gepresenteerd.

Maagverkleiningen Scheper Ziekenhuis

Vorige week presenteerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar rapport ‘Vernieuwing op drift’ de resultaten van het onderzoek naar de gang van zaken rond de maagverkleiningen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De conclusie loog er niet om: bij het aanbieden van maagverkleiningsoperaties hebben de betrokken partijen te veel risico’s genomen en onvoldoende oog gehad voor de patiëntveiligheid.

Vijf patiënten gestorven

In 2008 en 2009 stierven vijf patiënten na een maagverkleining. Bij andere patiënten traden complicaties op. Veel slachtoffers en nabestaanden hebben hun schade weten te verhalen of zijn daarover nog in onderhandeling, een aantal van hen met behulp van Wolthers Jagersma Advocaten. De behandelend chirurg is uiteindelijk ontslagen.

Schuld bij de chirurg?

Het is echter, zo blijkt uit dit onderzoek, te makkelijk om alle schuld uitsluitend bij de chirurg te leggen. De raad van bestuur en de raad van toezicht van het ziekenhuis, collega-chirurgen en ander medisch personeel, de zorgverzekeraar, zelfs de inspectie voor de gezondheidszorg hebben steken laten vallen. Risico’s zijn onderschat, noodzakelijke voorzieningen niet getroffen, er was sprake van een ‘ieder voor zich’-cultuur, waardoor er te weinig gezond collegiaal overleg plaatsvond. Geleid door vernieuwingsdrift en wellicht ook winstbejag hebben deze partijen te weinig aandacht geschonken aan de risico’s en de kwaliteit van de geleverde zorg.

Onderzoek ingesteld

Vanwege de ernstige gevolgen heeft in deze zaak de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek ingesteld. Dit zou veel vaker moeten. Helaas gebeurt dit niet bij elke medische fout die wordt gemaakt. Onze ervaring leert, dat er juist bij medische fouten een grijs gebied bestaat over wat ‘goed’ of ‘fout’ ging.  De positie van slachtoffers zou sterk verbeteren wanneer bij een calamiteit meteen onafhankelijk onderzoek wordt verricht, bijvoorbeeld zoals de arbeidsinspectie bij bedrijfsongevallen.

Hulp bij een medische misser

Wanneer u onverhoopt met een medische fout te maken krijgt, is juridische bijstand voor u hard nodig. Hoe eerder een letselschadeadvocaat wordt ingeschakeld, des te sneller het proces kan verlopen en dossiergegevens bewaard blijven.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten

 


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | hoger in Google dotsolutions