Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Letselschadebureau of letselschadeadvocaat?

Maandag 11 januari besteedde het televisieprogramma Radar aandacht aan misstanden in de letselschadewereld. Schimmige praktijken en geheime afspraken tussen verzekeraars en een aantal gerenommeerde letselschadebureaus werden aan het licht gebracht. Slachtoffers van letselschade worden dubbel gepakt. In de eerste plaats doordat ze ongewild partij zijn geworden in een letselschadezaak en daarnaast doordat ze bij een belangenbehartiger zijn terecht gekomen die meer oog heeft voor zijn eigen belang dan dat van het slachtoffer. Radar verricht goed werk door deze misstanden aan de kaak te stellen. Het is verwerpelijk wanneer er misbruik wordt gemaakt van mensen die in een zeer kwetsbare positie zitten. Waar moeten slachtoffers op letten bij het kiezen van een betrouwbare belangenbehartiger?

Letselschadeadvocaat met relevante opleiding

De meeste mensen kennen niet het verschil tussen letselschadebureaus en letselschadeadvocaten. Zelfs in de media worden deze begrippen vaak door elkaar gebruikt. Een letselschade-advocaat heeft een volledige juridische opleiding en is gehouden aan de richtlijnen en het tuchtrecht van de Orde van Advocaten. Medewerkers van letselschadebureaus hoeven niet te beschikken over een relevante vooropleiding. Het kan dus zijn dat een niet-jurist uw zaak behartigt.  Een letselschadeadvocaat heeft onbeperkte toegang tot de rechter. Een letselschadebureau niet. Die zal, om zijn gelijk te krijgen, het dossier moeten overdragen aan een advocaat. Daardoor zal een bureau mogelijk  sneller geneigd zijn met een lagere schadevergoeding genoegen te nemen. Dat is niet in uw belang. Verzekeraars weten dit. Zij zullen een letselschadeadvocaat eerder serieus nemen dan een bureau.

Keurmerk Letselschade

Advocaten die het Keurmerk Letselschade voeren, hebben zich na hun algemene juridische opleiding gespecialiseerd op het gebied van letselschade door middel van zeer gerichte nascholing. Daarnaast moeten zij aan een aantal eisen voldoen op het gebied van ervaring, kantoororganisatie en onafhankelijkheid. Er wordt met regelmaat gecontroleerd of de advocaat nog steeds aan deze  eisen voldoet. Slachtofferhulp Nederland heeft meegewerkt aan het tot stand komen van het Keurmerk.

Wel of geen No Cure No Pay

Bij No Cure No Pay betaalt het slachtoffer een percentage van de uiteindelijke schadevergoeding aan zijn belangenbehartiger. Radar wist de hand te leggen op dossiers waaruit blijkt dat deze belangenbehartigers vaak ook nog een rekening bij de verzekeraar indienen, zodat er dubbel wordt verdiend. In de wet is echter geregeld dat de redelijke kosten van rechtsbijstand, verhaald kunnen worden op de aansprakelijke verzekeraar bij erkenning van aansprakelijkheid. Een overeenkomst op basis van No Cure No Pay is daarom in de meeste gevallen niet noodzakelijk. In Radar werd met een aantal schrijnende rekenvoorbeelden de keerzijde van No Cure No Pay belicht. Aan No Cure No Pay zitten zoveel schaduwkanten, dat de Orde van Advocaten het werken op deze basis voor advocaten heeft verboden.

Belang van het slachtoffer voorop

Wolthers Jagersma Advocaten stelt het belang van het slachtoffer voorop. Daarom behandelen wij alleen zaken voor letselschadeslachtoffers en niet voor verzekeraars. Ook maken wij geen prijsafspraken met verzekeraars. Wij werken niet op basis van no-cure-no-pay en zijn bovendien aangesloten bij het Keurmerk Letselschade. Op die manier blijven we onafhankelijk en geloofwaardig.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Hebt u vragen? Neem contact op met Wolthers Jagersma


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | zoekmachine marketing dotsolutions