Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Mede-eigenaar aansprakelijk voor helft van de schade

Het zal menigeen wellicht zijn ontgaan, maar op 8 oktober jl. heeft de Hoge Raad een arrest gewezen dat grote gevolgen heeft voor het aansprakelijkheidsrecht in Nederland. Door dit zogenaamde Hangmatarrest zijn mensen beter beschermd bij schade door huis- tuin- en keukenongelukken in hun eigen huis. Een mede-eigenaar is namelijk aansprakelijk voor de helft van de geleden schade.

Rolstoelgebonden na ongeval met huis

Een vrouw lag in een hangmat, die bevestigd was aan een pilaar van haar woning. Toen zij in de hangmat lag, brak de pilaar af, waardoor de vrouw viel en een dwarslaesie opliep. Voor de rest van haar leven zal zij rolstoelgebonden en volledig afhankelijk zijn van de hulp van derden. De vrouw woonde samen met haar partner in het huis, waarvan ze gezamenlijk eigenaar waren. De vrouw heeft haar partner (dus eigenlijk de aansprakelijkheidsverzekering, die zij gezamenlijk hadden afgesloten) aansprakelijk gesteld voor de schade die zij lijdt.

Mede-eigenaar aansprakelijk? Kan dat

In het algemeen werd altijd aangenomen dat je jezelf, of je mede-eigenaar niet aansprakelijk kunt stellen voor dit soort schades. De rechtbank in Den Bosch oordeelde echter, dat de partner voor de helft eigenaar is, en dat dus diens verzekering de helft van de schade zal moeten vergoeden. De Hoge Raad heeft nu deze uitspraak bevestigd.

Grote gevolgen

De gevolgen van deze uitspraak zijn groot. Iedereen die schade lijdt door een gebrek aan de eigen woning, kan nu een schadeclaim indienen bij de verzekeraar van de partner. Het gaat hier om een zogenaamde risicoaansprakelijkheid: ook al valt de mede-bezitter van het huis niets te verwijten, het huis vertoonde een gebrek waardoor de schade is ontstaan. Dit geldt niet alleen voor een muur die onverwacht instort, maar ook voor een dakpan die van het dak waait, een trapleuning die los zit of een gat in de vloer. Voorheen kon alleen een derde de huiseigenaar aansprakelijk stellen, bijvoorbeeld de krantenjongen die een dakpan op zijn hoofd kreeg. Nu kunnen ook mede-eigenaren elkaar aansprakelijk stellen.

Gevolgen van de uitspraak

Deze uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor de aansprakelijkheid van een gebrek aan de eigen woning. Deze uitspraak geldt waarschijnlijk ook wanneer je door een beet van je eigen hond schade lijdt, door een tuinstoel zakt of geconfronteerd wordt met een afgebroken fietszadel. De mede-eigenaar kan ook dan tenminste voor de helft van de schade aansprakelijk worden gesteld.

Met terugwerkende kracht claims indienen

Gezien het aantal huis- , tuin- en keukenongelukken dat zich in Nederland voordoet, zal het aantal schadeclaims fors kunnen toenemen. Het Hangmatarrest heeft echter niet alleen gevolgen voor toekomstige zaken. Zaken tot vijf jaar terug kunnen alsnog worden geclaimd bij de verzekeraar. Verzekeraars kunnen het nog druk krijgen.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact en advies

Wilt u vrijblijvend in gesprek met de letselschade advocaten van Wolthers Jagersma. Neem dan contact op.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | ontwerp dotsolutions