Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Ongelijke berekening letselschade mannen en vrouwen

Het letselschadebedrag voor jonge mannen en vrouwen moet op gelijke wijze berekend worden. Dat is de kern van een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. In de praktijk blijken verzekeraars echter verschillende uitgangspunten voor mannen en vrouwen te hanteren.

Carrièreperspectief voor vrouwen

Een vrouw werd als kind aangereden door een motorrijder. Ze liep hierdoor blijvend hersenletsel op en raakte verlamd. De motorrijder was verzekerd bij Reaal. Bij mensen die jong een ongeluk krijgen, is het moeilijk om te bepalen hoe hun leven eruit zou hebben gezien zonder ongeval. Verzekeraars doen daarbij bepaalde aannames over het krijgen van kinderen, carrièreperspectieven en het combineren van zorg en werk.

Berekenen schade

Bij het berekenen van de schade beriep Reaal zich op statistische gegevens over de arbeidsdeelname van vrouwen. Uit onderzoek zou blijken dat de gemiddelde vrouw tussen haar 27ste en 36ste niet zou werken en daarna voor slechts 50%. Hierdoor zou de vrouw recht hebben op een veel lagere schadevergoeding dan wanneer zij een man was geweest.

Discriminatie op grond van geslacht

Het College voor Rechten van de Mens oordeelt dat Reaal door deze uitgangspunten te gebruiken de vrouw discrimineert op grond van geslacht. Bij een man had Reaal deze uitgangspunten namelijk niet gebruikt. Bijzonder in dit dossier is, dat begin dit jaar de rechtbank nog besloot dat het redelijk was te veronderstellen dat vrouwen omwille van hun kinderen een aantal jaren niet zouden werken. Het oordeel van het College is niet bindend, maar met deze uitspraak kan de vrouw wel weer naar de rechter stappen.

Uitgaan van gemiddelden

Verzekeraars gebruiken vaker statistieken bij het berekenen van de schade. Daarbij gaan zij uit van gemiddelden. Wat is de gemiddelde levensverwachting van iemand die nu 20 jaar is, hoeveel zal iemand uit een bepaalde beroepsgroep verdienen tot aan zijn pensioen, hoeveel kost gemiddeld een huishoudelijke hulp?

Maar de gemiddelde man of vrouw bestaat niet. Er zal daarom altijd spanning blijven bestaan tussen het grijze beeld van de gemiddelde man of vrouw en de veel kleurrijkere werkelijkheid. Schadevergoeding behoort concreet te worden vastgesteld, waarbij recht wordt gedaan aan de persoon van het slachtoffer. Het is de taak van de letselschadeadvocaat om het beeld van het individuele slachtoffer in te kleuren. Dat het College voor Rechten van de Mens daarbij waakt over gelijke rechten voor mannen en vrouwen, is een geruststellende gedachte.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | webapplicatie dotsolutions