Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wie is er verantwoordelijk bij een ongeluk tijdens een schoolreisje?

Afgelopen week werd het nieuws beheerst door het verschrikkelijke ongeval van de bus met Belgische en Nederlandse kinderen in Zwitserland. Veel vaders en moeders hebben wel eens staan wachten op zo’n bus vol enthousiaste kinderen, terugkerend van een schoolreisje. Vaste prik is het verstoppen onder de banken, om vervolgens over elkaar heen buitelend van plezier naar buiten te komen, vol van alle belevenissen. Hoe groot is het contrast met het leed en verdriet dat zich nu in België laat zien.

Wat als het mis gaat

Gelukkig komen dit soort ongevallen slechts sporadisch voor. Busmaatschappijen en chauffeurs zijn gehouden aan vele regels en veiligheidsvoorzieningen, om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te maken. Maar wie is er verantwoordelijk voor de kinderen en wie kan er aansprakelijk worden gesteld wanneer er toch iets mis gaat tijdens een schoolreisje?

Verantwoordelijkheid bij schoolbestuur

Scholen hebben vaak goede afspraken over toezicht en begeleiding tijdens schoolreisjes en excursies. De uiteindelijke juridische verantwoordelijkheid ligt bij het schoolbestuur wanneer er iets misgaat. Scholen zijn wettelijk verplicht zich te verzekeren tegen aansprakelijkheid. De schoolverzekering dekt meestal de aansprakelijkheid van leerkrachten, maar ook die van hulpouders en vrijwilligers die kinderen in opdracht van school begeleiden.

Plek van bestemming

Wanneer er op de plek van bestemming  - bijvoorbeeld in een speeltuin- een ongeluk gebeurt, zal de eigenaar van de speeltuin aansprakelijk kunnen worden gesteld wanneer er iets mis was met het speeltoestel of wanneer veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd.

Wanneer een kind zelf schade veroorzaakt bij een ander, dan kunnen de ouders aansprakelijk worden gesteld. Voor deze vorm van aansprakelijkheid biedt de AVP-verzekering van de ouders doorgaans dekking.

Vervoersbedrijf aansprakelijk

Het vervoersbedrijf kan aansprakelijk zijn als er tijdens de reis een ongeval plaats vindt. Wanneer het ongeval wordt veroorzaakt door een andere partij, kan ook deze aansprakelijk worden gesteld. Vaak worden kinderen echter in gewone auto’s vervoerd. De bestuurder van de auto is aansprakelijk voor door hem of haar veroorzaakte schade en dat geldt dan ook voor de inzittende kinderen. Daarnaast zijn er andere verzekeringen die een grote rol kunnen spelen bij verkeersongelukken zoals de schadeverzekering voor inzittenden (SVI). Deze verzekering biedt tegen een geringe premie een ruime dekking bij schade aan inzittenden, inclusief de bestuurder.

Afhankelijk van omstandigheden

Scholen doen er verstandig aan bij ouders navraag te doen naar hun verzekering en de dekking daarvan.
Aansprakelijkheid is nooit een vaststaand gegeven, maar hangt af van de omstandigheden ten tijde van het ongeval. Soms zijn meerdere personen of instanties aansprakelijk. Ook hier geldt: laat u tijdig adviseren.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website hosting dotsolutions