Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Ongeval op een bedrijfsfeest? Wie is aansprakelijk?

Werkgevers zijn in Nederland over het algemeen aansprakelijk voor de letselschade die een werknemer heeft opgelopen op of tijdens zijn werk. Maar geldt dit ook wanneer tijdens een bedrijfsfeestje iemand gewond raakt?

Een ongeval op het werk

Bijna iedereen krijgt er in zijn omgeving wel eens mee te maken: een ongeval op of tijdens het werk. Een val van een ladder, een ongeval met een gevaarlijke machine of zoals in Makkinga (Friesland) zelfs een overlijden vanwege giftige dampen in een mestsilo. Op de werkgever rust een zeer strenge zorgplicht voor de veiligheid van zijn werknemers. Toch gebeurt het nog maar al te vaak dat werknemers letsel oplopen bij de uitoefening van hun werk. In de meeste gevallen is dan de werkgever aansprakelijk voor de schade, ook al heeft een werknemer veiligheidsvoorschriften aan zijn laars gelapt.

Letsel oplopen tijdens bedrijfsfeest

Af en toe gebeurt het dat de werknemer niet tijdens het werk, maar tijdens een bedrijfsfeest of personeelsfeest letsel oploopt. De hoofdregel is dan niet van toepassing, omdat de werknemer niet in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Op 1 maart 2014 gebeurde dit in Heiloo, waar tijdens een bedrijfsfeest twee werknemers met een heftruck naar de eerste verdieping werden getild. Zij kwamen vervolgens ten val en vielen zes meter naar beneden. In 2009 overkwam een medewerker van een ander bedrijf een ernstig ongeval, toen zij deelnam aan een workshop ‘dansen op rollerskates’. Bij de cursus, die door de werkgever werd georganiseerd, werd een helm niet verplicht gesteld. De werkneemster kwam ten val en liep daardoor ernstig letsel op. Is de werkgever in deze gevallen aansprakelijk voor de schade?

Bijzondere zorgplicht

Voor bedrijfsuitjes kan een bijzondere zorgplicht gelden. Zeker wanneer deelname aan een bedrijfsuitje verplicht is, zal de werkgever moeten zorgen voor de juiste veiligheidsmaatregelen om schade bij de werknemer te voorkomen. Deze zorgplicht vloeit voort uit de eisen van goed werkgeverschap. In de zaak van het Rollerskate-ongeval had de werkgever er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat zijn werknemers een helm droegen. Nu de helm niet verplicht was gesteld, was de werkgever aansprakelijk voor de schade.

Verwante informatie

Verwante diensten

Advies

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade op het werk of bij bedrijfsuitjes. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | ontwerp dotsolutions