Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wie is verantwoordelijk voor schade bij 'dagelijkse' ongelukjes?

Bij letselschade wordt vaak snel het verband gelegd met verkeersongevallen of medische fouten. Dit is echter maar een deel van de zaken die wij in behandeling hebben. Letselschade kan ook het gevolg zijn van doodgewone huis-, tuin- en keukensituaties.

Kind gewond op schoolplein

Er zijn veel voorbeelden uit het dagelijks leven te noemen, die meestal goed gaan, maar soms ernstig fout. Een kind op een schoolplein zwaait wat onhandig met een schep in het rond. Een ander kind wordt geraakt en raakt gewond aan zijn gebit. Wie is er dan aansprakelijk: het kind, de ouders, de school? Of is het een ongelukje dat soms helaas gewoon gebeurt?

Uitglijden in werktijd

Een advocaat gaat voor een bespreking naar een cliënt. Op weg naar de voordeur gaat hij hard onderuit op een natte, houten vlonder. De gevolgen: twee gebroken ribben en maandenlang uit de roulatie. Is dit de eigenaar van de houten vlonder aan te rekenen of had de advocaat zelf beter uit moeten kijken? Of is dit een bedrijfsongeval, omdat het onder werktijd gebeurde?

Vrouw valt in kruipluik

Een man is bezig leidingen te isoleren onder de grond. Daarom staat het kruipluik open. De vrouw des huizes komt thuis van het boodschappen doen en stapt in het gat achter de voordeur. De gevolgen zijn zeer ernstig. Is deze schade te verhalen? Of is dat niet mogelijk omdat het familie betreft?

Schade door vuurwerk

Op oudejaarsavond loopt een groepje jongeren op straat. Er wordt wat gedold met vuurwerk. Plotseling grijpt een van de jongens naar zijn oog: hij is geraakt door een babypijltje. Later zal blijken dat hij nooit meer zal kunnen zien met dat oog. Is dit eigen schuld, omdat hij zelf ook meedeed? Het is niet helemaal duidelijk wie de bewuste vuurpijl heeft afgestoken. Kan “de groep” hiervoor aansprakelijk worden gesteld?

Wat is er gebeurt?

Elke letselschadezaak begint met het vaststellen van wat er werkelijk is gebeurd. Daarna kan pas beoordeeld worden wie in welke mate aansprakelijk is voor de ontstane schade. Bij verkeersongevallen of medische fouten is er vaak een politierapport of een medisch dossier dat opheldering kan geven. Bij ongevallen in de privésfeer is hiervan meestal geen sprake. Het goed vastleggen van de situatie met behulp van bijvoorbeeld foto’s of videobeelden kan dan bijzonder nuttig zijn. Ook verklaringen van eventuele getuigen kunnen belangrijk zijn bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Het noteren van namen van getuigen is dan ook een eerste vereiste.

Toedracht onderzoek

In veel gevallen is een toedrachtsonderzoek noodzakelijk. Ter plekke van het ongeluk wordt de situatie bekeken. Vaak gebeurt een toedrachtsonderzoek in aanwezigheid van een letselschadeadvocaat en de mogelijk aansprakelijke verzekeraar.

Verwante informatie

Verwante diensten

Wolthers Jagersma adviseert

Wolthers Jagersma Advocaten kan u met advies terzijde staan en antwoord geven op de vele vragen rond het vaststellen van aansprakelijkheid wanneer u onverhoopt in een van bovenstaande situaties terecht komt.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | hoger in Google dotsolutions