Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Kwetsbaarheid slachtoffers leidt vaak tot schadevergoeding

Hoogeveen/Zuidwolde heeft inmiddels al 5 jaar een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in letselschade. Sinds een jaar biedt het kantoor ook dienstverlening aan voor ondernemers en bedrijven. Slachtoffers van ongevallen kunnen terecht voor advies en ondersteuning bij het verhalen van Letselschade. Dit soort zaken gaan vaak gepaard met persoonlijke drama’s die diep ingrijpen op iemands leven. Wanneer er sprake is van kwetsbaarheid bij de slachtoffers is de kans groot dat hij of zij schade vergoedt krijgt.

Ongeluk op de kermis

Een aantal jaren geleden kneusde een meisje van 17 haar beide voeten zwaar toen zij deelnam aan een (nieuwe) kermisattractie. Een krantenbericht meldde dat de kermisexploitant na de keuring van de attractie goedbedoeld een bakje aan het toestel had bevestigd, waardoor voor de deelnemers een onveilige situatie ontstond. Hij had deze gevolgen niet voorzien. De kans is groot dat de exploitant verplicht is om de schade te vergoeden op basis van aansprakelijkheid. Door zijn toedoen is een onveilige situatie ontstaan, die geleid heeft tot het ongeval.

Verkeersongevallen met kwetsbare verkeersdeelnemers

In dit voorbeeld lijkt aansprakelijkheid vanzelfsprekend. In onze praktijk komen echter ook situaties voor waarbij aansprakelijkheid minder voor de hand lijkt te liggen, maar het slachtoffer toch recht heeft op schadevergoeding. Dit is met name het geval wanneer kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers, fietsers of kinderen door eigen schuld bij een ongeval betrokken raken. Kinderen jonger dan 14 jaar krijgen hun letselschade (vrijwel) altijd volledig vergoed. Ook volwassen voetgangers en fietsers hebben recht op schadevergoeding, zelfs in geval van eigen schuld. Zolang er maar geen sprake is van overmacht of opzet, zal de schade tenminste voor 50% vergoed worden.

Passagiers motorvoertuigen

Ook passagiers van motorvoertuigen zoals inzittenden (auto) of opzittenden (motor/bromfiets) worden in bescherming genomen. Zij hebben immers aan het ontstaan van een ongeval part noch deel gehad. Wanneer een gezin samen in de auto zit en de bestuurder veroorzaakt een aanrijding met letsel van een of meer van de overige gezinsleden tot gevolg, dan zal hun letselschade verhaald kunnen worden op de eigen autoverzekering. In juridisch opzicht kun je daarom maar beter naast de bestuurder zitten dan zelf het stuur ter hand nemen! Bij een ongeval zal eventuele letselschade van passagiers altijd vergoed worden.

Bedrijfsongevallen; werknemer beschermd

Niet alleen kwetsbare verkeersdeelnemers worden beschermd. Ook werknemers kunnen rekenen op bescherming. Wanneer een ongeval plaatsvindt tijdens het werk, zal de werknemer vrijwel altijd zijn volledige schade vergoed krijgen.

Bedrijfsongeval in het verkeer

Voor aansprakelijkheid van de werkgever, is het vaak al voldoende dat het ongeval heeft plaatsgevonden binnen de risico’s verbonden aan het werk. Dat kunnen ook verkeerssituaties zijn. Wanneer je als werknemer betrokken raakt bij een verkeersongeval tijdens het werk, dan zal de werkgever moeten opkomen voor de schade, ook als het ongeval door eigen schuld is veroorzaakt. Niet omdat de werkgever daarvan een verwijt kan worden gemaakt, maar omdat het ongeval plaatsvindt binnen zijn risicosfeer. De werknemer is immers voor de werkgever onderweg! Een ongeval overkomt je. Onverwacht en ongevraagd. Maar juist als je kwetsbaar bent, kun je sneller gewond raken. Die kwetsbaarheid rechtvaardigt een vergaande slachtofferbescherming, zelfs als er sprake is van eigen schuld. Je hebt daardoor eerder recht op schadevergoeding dan je denkt.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | webdesign dotsolutions