Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Schadevergoeding bij eenzijdige ongevallen?

Bij de meeste ongevallen op de weg zijn twee partijen betrokken. Vaak is snel duidelijk wie de schuldige partij is en wie het slachtoffer. Toch komen er ook regelmatig eenzijdige ongevallen voor: iemand komt op een smalle weg in de berm terecht en rijdt tegen een boom, een ander verslikt zich tijdens het rijden in een snoepje en rijdt, benauwd en hoestend, pardoes het water in. Of je bij dit soort ongevallen je (letsel)schade krijgt uitgekeerd, hangt af van de verzekeringen die je hebt afgesloten.

Drie soorten verzekeringen

Zodra je een kenteken op je naam laat zetten heb je een verzekeringsplicht. Dit is geregeld in de WAM, de Wet aansprakelijkheidsverzekeringen motorrijtuigen. De WA-verzekering dekt de schade (dus ook de letselschade) die iemand met zijn auto aan anderen toebrengt. Wanneer je “all risk” verzekerd bent, krijg je ook de schade aan je eigen auto vergoed (maar niet je eigen letselschade!).

Ongevallen- en schadeverzekering inzittenden

Naast deze verplichte verzekering kunnen er twee soorten vrijwillige verzekeringen worden afgesloten: de Ongevallenverzekering Inzittenden en de Schadeverzekering Inzittenden. De Ongevallenverzekering Inzittenden keert een vooraf afgesproken bedrag uit als een inzittende van je auto door een ongeval blijvend invalide wordt of overlijdt. Het maakt niet uit wie schuld heeft aan het ongeval. Wanneer er sprake is van blijvend letsel, is het vaste bedrag dat uitgekeerd wordt bij een Ongevallenverzekering inzittenden vaak onvoldoende om de volledige schade te dekken. De Schadeverzekering Inzittenden daarentegen vergoedt de werkelijk geleden schade die een inzittende in jouw auto door een ongeval heeft geleden, waaronder de bestuurder. Er wordt niet gekeken naar wie schuldig is aan het ongeval. Het gaat om materiële schade, letselschade en “gevolgschade” (bijvoorbeeld extra hulp in huis).

Discussie over aansprakelijkheid

De Schadeverzekering Inzittenden is daarmee de meest complete aanvulling op de WA-verzekering. Niet alleen bij eenzijdige ongevallen, ook bij ongevallen waarbij discussie bestaat over wie er aansprakelijk is, biedt een Schadeverzekering Inzittenden een stuk zekerheid. Ook bij ongevallen in het buitenland biedt deze verzekering dekking zodat je niet met (buitenlandse) verzekeraars in discussie hoeft over aansprakelijkheid of omvang van de schade. Wat dat betreft zou deze verzekering eigenlijk niet mogen ontbreken in de reiskoffer van de vakantieganger.

Verwante informatie

Verwante diensten

Advies

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en kunt u een beroep doen op een schadeverzekering voor inzittenden? Bel ons dan tijdig voor advies.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website hosting dotsolutions