Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Letselschade en koolmonoxide

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Het gas is geurloos, waardoor het vaak laat wordt ontdekt. Met soms fatale gevolgen. Denk aan het kerstdrama in Meppel in 2010 of begin dit jaar weer in Huizen. Niet goed functionerende verwarmingstoestellen (geisers, CV-ketels) zijn belangrijke veroorzakers van CO-vergiftigingen. Een falende rookgasafvoer is vaak een van de boosdoeners.

Wie is aansprakelijk

Na een ongeluk met koolmonoxide komt al snel de vraag op: wie is hiervoor aansprakelijk?
De juridische pijlen hoeven zich in situaties als deze niet alleen op de fabrikant of leverancier van het gewraakte verwarmingstoestel te richten (productaansprakelijkheid). Wanneer mocht blijken dat er fouten zijn gemaakt bij de installatie, zal de schade mogelijk verhaalbaar zijn op de installateur zelf of op degene in wiens opdracht het verwarmingstoestel werd geplaatst (woningbouwcoöperatie, aannemer).

Voldoen aan veiligheidseisen

Daarnaast is mogelijk ook de eigenaar van het gebouw waar het CO-gas is vrijgekomen aansprakelijk: de woningbezitter of, in situaties van huur, de verhuurder. De woning voldeed immers niet aan de daaraan te stellen (veiligheids)eisen. Als een opstal een gebrek heeft waardoor schade ontstaat, is de bezitter/eigenaar daarvoor aansprakelijk. Dit betreft een zogenaamde risicoaansprakelijkheid waarbij de verwijtbaarheid van de bezitter geen rol speelt. Dus: ook al wist de eigenaar niet van het probleem, het is gebeurd in zijn huis en dus is hij daarom aansprakelijk.

Hangmat arrest

Maar stel nu dat de woningeigenaar zelf schade lijdt. Heeft hij dan nergens recht op? Wanneer het gebouw meerdere eigenaren kent, (bijvoorbeeld twee echtgenoten die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd), dan zal de schade lijdende medebezitter mogelijk toch gedeeltelijk gecompenseerd kunnen worden op grond van recente jurisprudentie van de Hoge Raad (hangmat-arrest).

Recht op schadevergoeding

Of er recht bestaat op schadevergoeding en welke route daarbij het best kan worden bewandeld, zal sterk afhankelijk zijn van de feiten en omstandigheden die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de schade. In vrijwel alle zaken die aan ons voorgelegd worden, van koolmonoxidevergiftiging tot letselschade na een verkeersongeval, blijkt dat er meerdere wegen bewandeld kunnen worden om schade te kunnen verhalen. Het tijdig inwinnen van advies is daarom erg belangrijk.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | hosting dotsolutions