Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Schadevergoeding bij verkeersongevallen in het buitenland

Het is vakantie, de tijd voor veel Nederlanders om naar het buitenland te trekken. Hoewel vliegreizen steeds goedkoper worden, is de eigen auto nog steeds het meest favoriete vervoermiddel. Meestal verloopt de reis zonder problemen, maar wie kent niet de beelden van beschadigde auto’s met vakantie-uitrusting langs de Autobahn of Route du Soleil? Stille getuigen van een onverwacht einde van wat een zorgeloze tijd had moeten zijn.

Reisverzekering

De meeste mensen hebben voor vertrek een reisverzekering afgesloten. Maar hoe er daadwerkelijk gehandeld moet worden bij een ongeval blijkt vaak ter plekke. Een verkeersongeval in het buitenland geeft andere maar ook extra problemen. De taal is een barrière, je weet vaak niet hoe dit soort ongevallen afgehandeld worden of welke autoriteiten moeten worden benaderd. De reisverzekering dekt meestal de kosten van de eerste acute opvang. Ook repatriëring van slachtoffer en voertuig valt doorgaans onder de dekking. Letselschade wordt door zo’n verzekering echter niet gedekt. Hooguit wordt een uitkering verkregen indien het ongeval leidt tot blijvende invaliditeit. Maar een dergelijke uitkering is meestal niet genoeg om de werkelijke schade te vergoeden.

De regeling van een schade neemt, zeker indien er sprake is van letsel, veel tijd in beslag. Pas wanneer het slachtoffer weer thuis is, wordt de schaderegeling met de aansprakelijke partij in gang gezet. En die zit meestal in het buitenland…

Het recht van de sterkste?

De rechtsstelsels verschillen per land sterk, ook binnen de Europese Unie. Dat maakt de regeling van een buitenlandschade complex. Hoe weet je waar je recht op hebt? Bij ongevallen waarbij verschillende nationaliteiten zijn betrokken is de hoofdregel van toepassing dat het recht geldt van het land waar de schade is ontstaan. Wel kan sinds 2003 de schade in het eigen land (Nederland) geregeld worden. De Europese Unie heeft geregeld dat in elk land een schaderegelingsadres bestaat. Slachtoffers of hun advocaat kunnen daar in hun eigen taal een schadeclaim indienen.

Wanneer u een beroep kunt doen op een door uw zelf of uw werkgever afgesloten Schadeverzekering voor Inzittenden, zal de letselschade gewoon met uw eigen verzekeraar kunnen worden afgewikkeld naar Nederlands recht.

Zelf doen of hulp zoeken?

Wanneer er sprake is van beperkte materiële schade of lichte, niet blijvende verwondingen, kan het slachtoffer overwegen de schade zelf te regelen of een beroep te doen op bijvoorbeeld een IRK (Internationale Reis- en Kredietbrief). Bij ernstiger letsel is het verstandig altijd een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Hij kan u als geen ander behulpzaam zijn bij het verhalen van uw schade. Belangrijk is dat goed is vastgelegd wat de toedracht is geweest van het ongeval en wie daarbij betrokken waren. Roep daarom altijd de hulp in van de politie. Noteer wanneer u daartoe in staat bent de betrokken kentekens, namen en adressen van mogelijke getuigen en maak foto’s van de situatie ter plaatse. Dat levert misschien niet de mooiste maar beslist wel de nuttigste vakantiekiekjes op!

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website realisatie dotsolutions