Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Betrokken bij een verkeersongeval? Wie valt dit te verwijten?

Wanneer bij een verkeersongeval iemand om het leven komt of zwaar lichamelijk letsel oploopt, dan zal de politie meestal een strafrechtelijk onderzoek instellen. Hoe heeft het ongeval kunnen gebeuren en wie valt dit te verwijten? Afhankelijk van de ernst van het delict en de gevolgen daarvan kan de Officier van Justitie besluiten tot strafrechtelijke vervolging.

Niet-opzettelijke en ernstige overtredingen

Bij een verkeersongeval zijn bijna altijd bepaalde verkeersregels overtreden. Vaak gaat het om niet opzettelijke overtredingen, zoals het niet verlenen van voorrang door een inschattingsfout. Soms is er echter sprake van ernstige overtredingen (zoals door rood licht of veel te hard rijden) of van een verkeersmisdrijf (zoals rijden onder invloed of het doorrijden na een ongeval).

Strafrecht en burgerlijk recht

Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval, kun je te maken krijgen met twee rechtsgebieden: strafrecht en civiel (burgerlijk) recht. In het strafrecht gaat het om handhaving van wetten en regels. Het civiele recht regelt de verhouding tussen burgers onderling. Hierin is dus geregeld wie de schade moet vergoeden en onder welke voorwaarden.

Ernstig gewond bij aanrijding

Eén van onze cliënten heeft dit aan den lijve ondervonden. Hij raakte ernstig gewond bij een frontale aanrijding met een andere automobilist. De toedracht van dat ongeval was onduidelijk. Justitie stelde strafrechtelijke vervolging in omdat hij roekeloos hard zou hebben gereden. Niet alleen hing dit reeds zwaar gewonde slachtoffer daardoor gevangenisstraf of rijontzegging boven het hoofd, bovendien weigerde de door ons aansprakelijk gestelde verzekeraar schadevergoeding op grond van eigen schuld. De strafzaak liep gelukkig goed af. Het lukte ons de rechters ervan te overtuigen dat er onvoldoende bewijs bestond voor de gestelde snelheidsovertreding en roekeloos rijgedrag. De rechtbank sprak hem vrij, waarna de verzekeraar alsnog tot schadevergoeding kon worden verplicht.

Neem altijd een advocaat mee naar de zitting

Wanneer je als dader wordt aangemerkt van een verkeersongeval en strafrechtelijk wordt vervolgd, is het belangrijk om niet zonder hulp van een advocaat naar de zitting te gaan. Dit geldt temeer wanneer je zelf gewond raakt en schade lijdt. De uitkomst van het strafproces kan namelijk van grote invloed zijn op de afhandeling van die schade.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel. Neem dan contact op met Wolthers Jagersma.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website optimalisatie dotsolutions