Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Smart en leed, moeilijk in geld uit te drukken

Letselschade is een veelomvattend begrip. Enkele veel voorkomende schadeposten zijn medische kosten (bijvoorbeeld benodigde medische hulpmiddelen), reis- en verblijfkosten van en naar ziekenhuizen en revalidatiecentra, kosten van huishoudelijke hulp  en schade door inkomensverlies. De meeste schadeposten zijn goed rekenkundig te benaderen.

Dit geldt niet voor de immateriële schade oftewel het smartengeld. Want hoe bepaal je de waarde van iets, wat eigenlijk niet in geld valt uit te drukken: de pijn, het verdriet en het verlies aan levensvreugde?

Torenhoge smartengelduitkeringen in de VS

Iedereen kent wel de cowboyverhalen uit de Verenigde Staten over torenhoge smartengelduitkeringen. Een vrouw stapte naar de rechter, nadat ze haar benen had gebrand door een omgevallen koffiebekertje. In Nederland zou hierop verbaasd en afkeurend gereageerd worden. Typisch een geval van eigen schuld. Ze had toch kunnen weten dat koffie heet is. In Amerika ligt dit anders. McDonalds moest haar  € 450.000,- aan smartengeld betalen.

Smartengeld in Nederland

In Nederland hebben we het over heel andere bedragen dan in Amerika. In ons land kijken rechters bij het vaststellen van de hoogte van smartengeld naar de bedragen die door Nederlandse rechters in soortgelijke gevallen zijn toegekend en wordt er gelet op de maximaal toegekende bedragen in het verleden. Het hoogst toegekende bedrag aan smartengeld in ons land dateert al weer uit 2007: € 150.000,- voor zeer ernstig blijvend letsel. De rechter mag kijken naar ontwikkelingen in het buitenland, maar laat die geen doorslaggevende rol spelen. De hoogte van het smartengeld is in Nederland gestagneerd, terwijl in de ons omringende landen juist sprake is van een stijging.

Een juist bedrag aan smartengeld?

Bovendien blijven de bedragen bij ernstige letsels (amputatie, dwarslaesie) sterker achter dan de bedragen bij lichtere letsels. Dit roept een aantal belangrijke vragen op: Hoe kunnen we bepalen of het smartengeld in Nederland echt te laag is? Bestaat er zoiets als een ‘juist’ bedrag aan smartengeld? Hoe kun je een vergelijking aanbrengen tussen de verschillende letsels?

Vaste richtlijnen bij bepalen bedrag smartengeld

Er gaan steeds meer stemmen op om een systeem te ontwikkelen, waarin volgens vaste richtlijnen de invloed van de medische gesteldheid op de kwaliteit van leven van het slachtoffer wordt vastgesteld. Factoren die daarbij gewogen worden, zijn de aard, de ernst, de duur en de gevolgen van het opgelopen letsel. Met name advocaten die slachtoffers bijstaan zullen het voortouw moeten nemen bij het omhoog stuwen van smartengeld. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker en zijn rechters steeds meer geneigd de smartengeldbedragen aan te passen. Smartengeld kan nooit de ellende  en gederfde levensvreugde volledig compenseren, maar het moet meer zijn dan een doekje tegen het bloeden. 

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | zoekmachine marketing dotsolutions