Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Sportblessures en letselschade?

Tijdens het sporten kunnen mensen letsel oplopen. Dit kan ontstaan door een verkeerde beweging, maar soms ook door toedoen van een ander. Ongevallen die plaatsvinden tijdens het sporten zijn vaak lastige zaken. Verschillende facetten spelen een rol, waardoor niet altijd duidelijk is wie er aansprakelijk is voor het ongeval.

Sporten gezond

Sporten is gezond. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Maar bij het beoefenen van een sport heb je een grotere kans op blessures. Veel van deze blessures behoren tot het ‘normale’ risico dat de betreffende sport met zich meebrengt. Je weet dat je als voetballer wel eens een knieblessure kunt oplopen of dat je als wielrenner uit de bocht kunt vliegen. En als bokser moet je niet zeuren over een beetje hoofdpijn na een wedstrijd. Deze risico’s nemen we voor lief en proberen we door goed te trainen zo laag mogelijk te houden.

Ernstige fouten

Er zijn echter sportongevallen waarbij meer aan de hand is. Een voorbeeld uit de praktijk betreft een ervaren turnster die een lastige oefening aan de ringen deed. Ze had de oefening vaker gedaan en de trainer liet het vangen over aan een mede turnster. Het ging verschrikkelijk fout: het meisje viel uit de ringen en raakte met haar hoofd de vloer. Hierbij liep ze zodanig ernstig hoofdletsel op, dat ze blijvend invalide raakte. De rechter oordeelde dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren genomen. De turnvereniging was aansprakelijk voor de schade.

Willens en wetens trappen

Als voetballer kun je af en toe een trap tegen je been krijgen, dat brengt de sport met zich mee. Maar wanneer een medespeler je willens en wetens een doodschop verkoopt, wordt de situatie anders.

Opzettelijk handelen

Aansprakelijkheid bij letselschade ontstaan tijdens het sporten staat niet zomaar vast. Er moet sprake zijn van opzettelijk handelen, met grove roekeloosheid of in grove strijd met de spelregels. Ook wanneer er sprake is van onvoorziene gedragingen die niet bij de sport horen of van handelen in strijd met de tuchtregels van de vereniging kan aansprakelijkheid vast komen te staan.

Normale risico's of verwijtbaar gedrag?

Er blijft echter een grijs gebied of een sportongeval tot de normale risico’s van de sport behoort, of dat er verwijtbaar gedrag in het spel is. Een letselschadeadvocaat kan hierover meer duidelijkheid geven.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions