Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wie is verantwoordelijk voor dit (bedrijfs)ongeval?

Begin juli 2014 werd Nederland opgeschrikt door het bericht dat het dak van het FC Twente-stadion was ingestort. Er werd op dat moment gewerkt aan de uitbreiding van het stadion. De verschrikkelijke gevolgen waren twee doden, vele gewonden en een enorme ravage. De grote vraag is: hoe kon dit gebeuren?

Constructiefout?

Had de instorting te maken met de werkzaamheden of had het ook kunnen gebeuren tijdens een voetbalwedstrijd met volgepakte tribunes? Is er sprake van een constructiefout, werd er gewerkt met verkeerde materialen of is er een menselijke fout gemaakt? Wie zal de materiële en letselschade moeten betalen? Uitgebreid onderzoek zal op deze vragen antwoord moeten geven.

Samen veilig werken

Bij een bouwproject zijn veel verschillende partijen betrokken: opdrachtgevers, vergunningverleners, architecten, adviseurs, werkgevers (hoofd- en onderaannemers), zelfstandigen en leveranciers. Samen moeten zij ervoor zorgen dat er veilig en gezond gewerkt kan worden. De Arbeidsinspectie stelt na een bedrijfsongeval meestal een onderzoek in. Bij de helft van alle bedrijfsongevallen blijkt falend management een rol te spelen, zo blijkt uit analyses.

Onderzoeksraad voor veiligheid

Bij omvangrijke ongevallen en rampen doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid onafhankelijk onderzoek. Hierbij is de doelstelling om vooral te leren van ongevallen zodat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. De Onderzoeksraad is meer geïnteresseerd in wat er is gebeurd dan wie daarvoor verantwoordelijk is. Naast onderzoek door de arbeidsinspectie en De Onderzoeksraad kan ook de technische recherche van de politie onderzoek instellen. Ook verzekeringsmaatschappijen laten vaak onderzoek uitvoeren naar de toedracht. Hiervoor wordt meestal een expertisebureau ingeschakeld.

Werkgever aansprakelijk

De uitkomsten van al deze onderzoeken zijn belangrijk voor het vaststellen van de aansprakelijkheid. Natuurlijk is, zoals bij elk bedrijfsongeval, in beginsel de werkgever aansprakelijk voor schade van werknemers. Dit betekent dat de slachtoffers en hun nabestaanden mogelijk al schadeloos kunnen worden gesteld voordat alle tijdrovende onderzoeken zijn afgerond.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website optimalisatie dotsolutions